Можем да "рециклираме" храни! Вижте как

19.09.2014 / 00:01 1

Стремежът днес е да се намали до мининмум изхвърлянето на храна. Още повече че хранителните запаси не достигат в бедните страни. Ето 8 храни, които може да използвате, вместо да ги изхвърляте по една или друга причина.

Кокали. При изрязването на месо, оставащите кокали обикновено отиват в коша. Но от кокалите, заедно с малкото месо, което все пак е останало по тях, може да се получи чудесна супа. Малко зеленчуци, фиде и застройка и ще имате чудесна храна.

Зеленчукови капачета и връхчета. Много пъти отрязваме връхчетата от моркови, праз, лук и др. и ги хвърляме в боклука. Само че и те са част от зеленчука. Те са перфектна добавка към супата или някое по-непретенциозно ястие. Същото важи и за месестата част на капачетата от чушки, домати, патладжан и много други зеленчуци.

Ако пък ви изглежда неприемливо, то тези остатъци могат да се превърнат в компост. 

Пресечено мляко. Когато става дума за печива, пресеченото мляко не отстъпва на киселото. Вместо да изхвърлите пресеченото мляко в канала, може да го използвате за мъфини, бисквити, сладкиши и други тестени изделия.

Плесенясъл кашкавал. Когато по кашкавала или сиренето се образува синкав мъх, не се тревожете. Достатъчно е просто да го изрежете с ножа. Останалото е годно за ядене.

Утайка от кафе.
Утайката от кафе е богата на азот, магнезий, калий, калций и други минерали и микроелементи, което я прави полезна за градината. Може да я добавите към компоста, да поръсите директно почвата или да се разтвори във вода и да се полее градината.

Повехнали зеленчуци. Независимо, че са повехнали, те са все същите зеленчуци. Сложени в супа, те отново се хидратират и стават вкусни, пък и никой няма да разбере, че са изглеждали зле преди това.

Изсъхнал хляб. За да използвате пак засъхналият хляб, трябва да го нарежете на кубчета и да го запържите в тиган. Така ще си приготвите кротони. Сега имате една чудесна добавка към супата от повехнали зеленчуци. Друг вариант е хлябът да се нареже на филии, наредени в тавичка и да се намаже с леко разредена лютеница и да се поръси с наситнени зеленчуци.

Мазнина от пържене. При пържене някои меса, например беконът, пускат мазнина, която след това виждаме изстинала и побеляла по тигана. Тя може да се събира в буркан и да се съхранява в хладилник. В нея може да си изпържите картофи соте, а и други сотирани зеленчуци.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама