Нов сорт пшеница прави макароните ни по-вкусни

12.11.2014 / 17:35 3

Нови сортове твърда пшеница са на път да направят българските макарони много по-качествени и вкусни от досегашните, пише "Новинар".

Кулинарното достижение ще се осъществи съвсем скоро благодарение на разработките по селекционните програми на Добруджанския земеделски институт.

Специалистите от научно-изследователския център за селекция и агротехника на полски култури са успели да създадат сортове твърда пшеница, отличаващи се с по-висока зимоустойчивост. Това на практика означава, че те успешно ще могат да бъдат отглеждани и в Добруджа, който е най-големият зърнопроизводителен район.

"Производителите на макаронени изделия използват обикновена или нискокачествена пшеница, което води до влошено състояние на продуктите. Много често при варене те се разкашкват и по този начин се губи удоволствието от приготвянето на ястието", посочиха експерти от добруджанския институт.

Оттам добавиха, че родните производители на макарони, които все пак държат на качеството, се опитват да внасят твърда пшеница от Италия или Гърция. Проблемът у нас освен мястото за отглеждане била и липсата на бонус за качество, категорични са учените. Става въпрос за преференции при цените на по-качествените сортове.

Друга гордост на института е новият сорт тритикале Бумеранг, чийто вид представлява хибрид между пшеница и ръж. Достижението е получило награда на международно изложение за иновации. Журито оценило изключително високо продукта заради уникалните му качества. Оказва се, че с Бумеранг могат да бъдат замесвани тестени изделия, които са подходящи дори за хора с непоносимост към пшеничен глутен. Освен това сортът се използва успешно и за производство на биоетанол и биогаз.

От добруджанския институт добавиха, че последната реколтна година се отличава с чести порои, което провокира масово полягане на посевите и уронване на класовете. Експертите съветват изборът на сорт да става аргументирано. Погрешно е той да става на база резултати само от една година, особено ако тя е твърде нетипична за района. Учените могат да консултират зърнопроизводителите, за да им посочат подходящите сортове за площите, върху които ще посеят реколтите си. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
ivaylo (преди 10 години)
Рейтинг: 4515 | Одобрение: 55
По вкусни от чия гледна точка ? пазарната ?
ft
0
1
teodor999 (преди 10 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Въпрос на вкус!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама