Опасност в кухнята! Неправилното съхранение на картофите може да ви доведе рак
Илюстрация Булфото
За много хора картофите са основна част от кухнята и елемент на много ястия. Оказва се обаче, че неправилното им съхранение може да бъде опасно, твърдят здравни експерти.
Докато някои хора твърдят, че хладилникът е най-доброто средство за поддържането на храните свежи, Агенцията по хранителните стандарти в САЩ е категорична, че трябва да държите скорбялните зеленчуци далеч от него, пише "Фрамар".
В сайта си те посочват, че когато се съхраняват в хладилника, нишестето в картофите се преобразува в захар. При пържене или печене тези захари се комбинират с аминокиселината аспарагин и произвеждат химикала акриламид, който се счита за опасен. Той се използва в индустрията за производство на хартия, пластмаса и хранителни оцветители.
Химикалът е свързван дори с рак според някои изследвания с мишки, според които излагането на акриламид носи риск от няколко вида рак. Той е установен в по-високи дози в картофен чипс, а следи от опасното вещество се срещат и в опаковки от храни. Картофите трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, като например в шкаф, а не в хладилника.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!