Останал е само един завод за ръчна обработка на стъкло у нас

06.03.2016 / 15:13 4

Само един завод за ръчна обработка на стъкло е останал у нас. Занаятът превръщаш гореща, течна маса в изящни стъклени изделия замира.

Повече за процеса разказа огнярят Ивайло Банчев пред камерата на bTV. 

Основните съставки на стъклото са пясък и сода. По думите на експерта, за да се направи чисто стъкло са необходими около 12 часа. Необходимата температура е 1420 градуса. 

Следва охлаждане до температура, подходяща за обработка. С търпение и сръчност майсторите издухват и извайват формите. Готовият продукт се „изпича", за да не се пръсне.

Първата стъпка към изработването на едно стъклено изделие е „да си вземете стъкло" от пещта, където то е с температура около 1100 градуса. Изключително важно е да го направите с прецизни въртеливи движения.

В последните години пластмасата и автоматизираните технологии са изместили ръчния труд. Експертите разказват, че се става майстор за 7-8 години, а у нас традициите са прекъснати. Никъде вече не се учи стъкларство.

Собственикът на фабриката Данко Калчев коментира, че много трудно се градят кадри, когато липсва учебна база. "Ние сме част от много български производства, където имаме проблеми най-вече със средните кадри - тези, които правят изделията", допълва той. 

Стъкларската фабрика организира туристически турове - за да покажат, че стъклото носи емоция и магия.

По думите на Калчев това е и начина да покажат, най-вече на децата, накъде да се насочат. "Има много хляб в инженерните науки, в химическите науки", коментира той. 

За разлика от Западна Европа, у нас индустриален туризъм все още не е развит, въпреки че има потенциал за това. Миналата година около 8 хил. души са посетили фабриката, за да видят на живо процеса на изработката на изделия от стъкло.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама