Паеля с кафяв ориз
Необходими продукти:
скариди - 8 бр.
миди - 500 г черни
калмари - 600 г
раци - 1 бр.
зехтин - 1 с.л.
лук - 6 стръка зелен
чесън - 2 скилидки
чушки - 1 бр. червена + 1 бр. жълта
ориз - 400 г кафяв
шафран - 1 щипка
бяло вино - 250 мл
домати - 4 бр.
доматено пюре - 1 с.л.
бульон - 1 л. пилешки
Начин на приготвяне:
Махнете черупките на скаридите и ги почистете, но оставете опашките. Изтъркайте мидите и махнете мустаците им. Калмарите отрежете през средата, за да се отворят а вътрешността нарежете по диагонала, след това на ивици.
За да приготвите рака, повдигнете опашката и обелете задната черупка. След това отстранете хрилете, дроба и мозъка. Изплакнете рака под студена вода и го нарежете на четвъртинки.
Загрейте зехтина в голям тиган и запържете лука, чесъна и чушките, докато омекнат. Добавете ориза и шафрана и ги смесете добре с останалите продукти. Залейте с виното, доматите и пюрето и бъркайте, докато се изпари течността. Добавете 1ч.ч. от бульона и разбърквайте, докато се абсорбира.
След това прибавете останалата част, покрийте и оставете да ври около час, докато омекне оризът.
Открийте съда и поставете морските дарове върху ориза, без да ги разбърквате. Покрийте отново и оставете да къкри 5 минути, докато даровете променят цвета си и мидите се отворят. Подправете на вкус.
Приятен апетит!
Източник: gotvach.bg
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!