Полезно за храните — знаем ли какви плодове купуваме?

29.11.2015 / 16:47 0

Полезно за храните или какво означават етикетите върху тях

Практиката за подобно полезно обозначаване на плодовете и зеленчуците със стикери, все още не е въведена навсякъде, но дори и у нас можете да откриете подобни странни на пръв поглед лепенки.  

 

Въпросът в този случай обаче е, знаем ли за какво служат те и как ни информират какво купуваме?

 

В потребителската ни кошница често се оказват не само традиционно български плодове и зеленчуци, но и някои екзотични храни. А през зимния сезон на много от плодовете и зеленчуците в хипермаркетите ще видите странен етикет, който на пръв поглед няма място върху храната.

Всъщност тези етикети са полезно средство да се ориентираме какво ядем. А също така да ни дадат информация за произхода и състава на храната, която сме избрали да закупим.

Докато преработените храни имат ясно обозначен състав, при плодовете и зеленчуците не можем да изискваме подобно нещо. За сметка на това на някои вносни продукти има поставени стикери, по които можем да се ориентираме дали са използвани пестициди, дали са ГМО или биопродукти.

Ето какво означават цифрите върху стикерите:

1. Ако кодът има четири цифри, които започват с номера 3 или 4, това означава, че продуктът е отглеждан на принципа на интензивното земеделие през втората половина на ХХ век, т.е., че е възможна употреба на изкуствени торове и пестициди.

 

2. Ако продуктът има пет цифри, които започват с номера 9, това означава, че продуктът е отглеждан по традиционния начин, като храните отглеждани повече от хилядолетие. За разлика от модерните методи в земеделието, тук се използват старомодни техники, т.е. произведените продукти са органични, без използването на изкуствени торове и пестициди, за интензивен растеж.

3. A ако продуктът има код от пет цифри, които започват с номер 8, това със сигурност означава, че продуктът е генетично модифициран.

В ЕС по-голямата част от храните произведени като ГМО са маркирани. В последните години държавите -членки все повече спорят по въпроса, но се стигна до консенсус, че за потребителите еполезно да знаят дали ядат ГМО или обикновени храни и да им бъде дадено правото на избор при пазаруване, поради което те се обозначават със стикери./razkritia.com

Стикерите върху плодове и зеленчуци

Лепилата, използвани за стикерите на плодове и зеленчуци са регулирани от Агенцията по храните и лекарствата (FDA). Те са означени като „косвени вещества, които влизат в контакт с храни.“ Какви химикали може да съдържа лепилото са изброени в Кодекса на федералните закони на Америка.

Същите правила се прилагат по отношение на лепилата за конвенционални и биологични продукти. За да бъде одобрено всяко вещество, което влиза в контакт с храната се има предвид неговия състав, количеството, което потребителите ще приемат, краткосрочните и дългосрочните ефекти върху здравето, както и всички други фактори за безопасност. След това FDA определя праг на по-ниско ниво от това, от което би се очаквало да има неблагоприятно въздействие върху хората.

Те съветват миене на плодове и зеленчуци преди ядененето им. Някога зачудвали ли сте се какво всъщност има в тези лепила? Плодовете и зеленчуците имат „кожа“, подобно на хората. Тя е пореста и абсорбира неща, с които има пряк контакт.

Сещате ли се за никотиновите и противозачатъчни пластири. Залепяте ги за ръката си и тя ги абсорбира системно. Стикерите върху храната действат по същия начин. По-долу има списък с одобрените съставки на лепилата.

Терпентин – Напълно токсичен при поглъщане.

Карбамид-формалдехидни смоли – бърза абсорбция, изключително токсични.

Стирен малеинов анхидрид – Нехирургичен метод за мъжка стерилизация.

Нефт – Силно токсичен при поглъщане.

Синтетичен парафин – Токсичен при поглъщане.

Ксилен – В по-високи нива може да доведе до прогресивно потискане на функцията на нервната система, водеща до кома, респираторна депресия и смърт от церебрална аноксия. Има опасност от животозастрашаваща сърдечна аритмия.

Цинков амониев хлорид – Използва се в поцинковане на стомана.

Цинков дибензилов дитиокарбаматен – Предизвика кожни и респираторни проблеми.

Цинков диетилдитиокарбамат, Цинков формалдехид сулфоксилат– Силно токсични.

Цинков ортофосфат – Леко токсичен. Може да предизвика дразнене на кожата. Цинков резинат – Свойствата на това вещество не са били напълно изследвани. Може да причини проблеми на кожата и очите.

Цинков сулфид – Токсичността се проявява само след продължително излагане. Зирам – Използва за контрол на гъбични инфекции в храната.

Излагането на Зирам е свързано с увеличаване възможността за развитието на болестта на Паркинсон. * Някои химикали са изключени от списъка, тъй като за тях е било установено, че са безопасни или не е имало достатъчно доказателства в противното. Tези химикали се намират в „одобрен нива“ в лепилата. Но как може нещо токсично да е безопасно на каквото и да е ниво?

Колкото и ниско да е нивото то се натрупва с течение на времето. Най-добрият начин е да се мият плодовете и зеленчуците:

Стъпка 1: Потопете ги в оцет и вода в продължение на 10 минути.

Стъпка 2: Направете свой собствен нетоксичен препарат. Той работи за зеленчуци, плодове и други неща!

Съставки: Кокосово масло сода Смесете 1 част сода за хляб и 1 част кокосово масло, разтривайте малко по-лепкавото място, където е бил стикерът, и го оставете да престои за минута.

След това изтъркайте мястото и изплакнете.

biopogled.com


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама