Проф. Донка Байкова: Престоялата салата е канцерогенна, отключва рак

15.05.2014 / 11:32 3

Коктейл "Молотов" от пестициди и нитрати има в плодовете и зеленчуците. Няма как да се разбере обаче дали нивото на химикалите в тях е нормално или е над допустимите граници, предупреждават специалисти.

"Престоялите салати са канцерогенни и отключват рак", обяви проф. Донка Байкова, заместник-председател на Българското дружество по диететика.

По думите й причината се дължи на нитратите, с които са пълни марулите, лука, репичките и зелето заради азотните торове, с които се третират насажденията за по-високи добиви. Под въздействието на оцета, лимона и другите подкиселители, с които приготвяме салатите, когато престоят, те се превръщат в опасни нитрити. Въпросните нитрити под въздействието на киселините в стомаха от своя страна се превръщат в нитрозамини.

Когато те се свържат със съставките на белтъка, стават канцерогенни.

"Затова зелените салати трябва да се консумират веднага и в никакъв случай престояли, особено когато са омекнали", категорична бе проф. Байкова.


 framar.bg 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
силветърс (преди 10 години)
Рейтинг: 2678 | Одобрение: -252
тогава става най вкусна

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама