Радослав Радев: 50 милиона литра нелегална ракия трови народа ни бавно, но сигурно!
Нужно е държавата да стартира сериозна информационна кампания, с която да обясни на хората, че консумацията на ракия менте с етикет „домашна“ крие сериозни рискове и може да отнеме живота им, приканва в свое интервю за в-к Труд днес председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Причината тази ракия да съществува и да се продава, че с оглед на запазване на хубава традиция, каквато е варенето и консумацията на домашна ракия, законодателят е допуснал известно облекчаване на условията за казаните, пише блиц.
„Има парадокс на пазара. За всяко едно нещо, което се каже, че е домашно, самата дума „домашно“ го натоварва с някакви допълнителни позитивни очаквания за продукта. Въпросът е, че не е така. И зад това „хубаво домашно“ всъщност се крие един голям риск за здравето на хората.“
България в единствената държава от ЕС, в която облекчен режим като намален акциз за производство на домашна ракия. Всички, които произвеждат алкохол, независимо за какви цели и с какви обеми, подлежат на едни и същи закони и данъчни условия. Вероятно е в останалите държави да не е съществува толкова силна традиция в производството на домашна ракия. Но по-вероятно е там контролните органи да осъзнават рисковете за здравето на хората от масовото производство на такива продукти.
Реалността у нас е, че законодателят допуска всеки да може да прави домашна ракия за себе си. Забранено е обаче такава ракия да се появява на пазара и да съществува потенциална възможност тя да стигне до неограничен кръг лица, което реално се случва. Освен, че лицата, които са я произвели нямат съответните знания, образование, технически умения, подобна ракия е напълно нелегална и произведена без контрол и при съмнителни условия. Логиката ‚прадядо ми правеше ракия, дядо ми прави, бащи ми прави, ще правя и аз“ е правилна, ако хората консумират на собствен риск тази ракия в дома си.
В момента има около 1600 регистрирани в Агенция „Митници“ малки обекти за дестилация – казани. Максимум през годините са достигали до 2000. Това са пунктове, които изваряват ракия на хората и би трябвало да бъдат контролирани от държавата. „Отива някой в тях, носи си плодове от собствената си градина или грозде и си изварява количеството, което закона му позволява.“ Категорично забранено е обаче такъв обект да произвежда и търгува с ракия за собствена сметка.
По данни на НЛВК обаче в страната има поне 9000 такива съоръжения, казани, които не са регистрирани и произвеждат съвсем нелегално. В зависимост от климатичните особености, всяка година гроздовата реколта е около 400-450 млн. килограма винено грозде. Лицензираните предприятия правят вино и спиртни напитки от около 200 млн. килограма грозде годишно. Останалите 200 млн. килограма се преработват извън лицензираните предприятия. Първо се прави домашно вино, но джибрите от него не се хвърлят, а след това стават на ракия. Това прави поне 50 млн. литра ракия, с която търгуват. Тази ракия се радва на голямо доверие, заради терминът домашна, но в реалност е нелегална ракия, която има непроверени качества и често води до тежки и безвъзвратни отравяния.
НЛВК вече 10 години се борят с това нелегално производство и се стараят да обяснят на обществото за рисковете, които консумацията на такъв алкохол носят. Въпреки това, всяка година минимум 6000 души постъпват на лечение с тежко алкохолно отравяне и близо 500 от тях умират. Народът избира да пие тази ракия именно заради доверието си в домошарката, както и заради разликата от 2 лева в цената, сравнено с най-евтината купешка ракия с бандерол. Лабораторни анализи на независима институция доказаха в разследване, че дори най-долнопробната и евтина купешка ракия е два до три пъти по-качествена от най-пивката, мека и доказана домашна ракия. В домашната ракия има в пъти повече опасни съединения като метанол, висши алкохоли, етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка ракия.
Дори и най-стриктно направената домашна ракия не може да се пречисти добре от казана - и заради директния огън, който не позволява контрол на температурата, и заради малкия капацитет на дестилационната колона в сравнение с промишлената. Пример за най-лошите последствия, които следват в следствие консумацията на такъв алкохол, бяха случаите в Якоруда. Хиляди са жертвите на този нелегален бранш, коментира ще Радев, а парите на данъкоплатеца отиват за това, че някой не е бил достатъчно отговорен към себе си, към близките си и към приятелите си. Той допълва „Забележете разликата между най-евтината ракия, произведена от лицензиран производител и нелегалната ракия е от порядъка на 1-2 лева. Човешкият живот и рисковете за здравето не струват 2 лева. В крайна сметка абсолютно безотговорно е да пътуваш с колата, да видиш на пътя, че някой продава ракия и да спреш и да купиш. Ако някой си направи труда, да анализира това, което е купил по този начин, просто ще се хване за главата, като види съдържанието.“
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

2
1
