Репортаж на "Петел": Живият шаран закова на 6 лева

04.12.2013 / 11:50 0

Виолета Гурнакова

Фото Румен Сарандев

Поддържат живота на рибата с постоянно потапяне във вода с кислород до самия Никулден

Традиционният шаран за празничната никулденска трапеза закова 6 лева за килограм – нито повече, нито по-малко два дни преди празника. Това показва обиколка из централната рибна борса, както и по околните магазини на пазара. Миналата година по това време цената му беше с поне 50 стотинки по-висока, спомнят си купувачи, но търговците отричат. Според тях всичко е едно и също. Нещо повече – чуват се гаранции, че цифрите няма да се променят – дори в навечерието и навръх самия празник.

Алтернатива за всеки джоб се оказва таранката за 2,50 и два вида чернокоп – по-дребен за 6 лева и по-едър – за 10. Предлагат се още огромни глави толстолоб за по 1,50 лв. бройката и между 3 и 4 лв./кг на цялата риба, която на предишния празник скочи до около 10 лева. Въпреки че сега обещанията са цената да не мръдне, някои предпочитат да се презастраховат и да си вземат още отсега, за да няма изненади след ден–два. В краен случай остава най-често купуваната скумрия, която обаче в този момент не се среща много по щандовете. По-скоро е прибрана, за да върви другата стока, коментират купувачи. Едно от най-скъпите удоволствия си остава калканът с цели 30 лева за килограм. За още по-екзотичния вкус вървят и живите скариди.

Продавачите гарантират качеството на стоката с постоянно доливане и смяна на водата на все още живите люспести създания. За да поддържат живота им, те постоянно ги местят – от касите на щанда и от щанда на касите – ту във водата, ту извън нея. Освен това им подават кислород със специални маркучи и ги охлаждат периодично. Ако течността се стопли, люспестите започват да подскачат и да искат нова. Най-много скачат извадените на сухо шарани и мърдат усти за доказателство, че са пресни.

За да има гаранция за качеството на стоката, в навечерието на Никулден инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършиха засилени проверки по цялата верига за отглеждане и продажба на риба в страната, съобщиха от агенцията.

Инспекторите следяха за документи и разрешителни за улов и произход на рибата, както и за декларации за първа продажба. Проверяваха водоеми, рибностопански обекти, пазари и магазини за продажба на риба и рибни продукти. Иззетата беше риба от дарение на социална кухня към Варненската и Великопреславска митрополия.

На пазара в Дългопол също беше заловен нарушител, извършващ нерегламентиран превоз на риба с лек автомобил, вместо със специализирано транспортно средство.

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. На празника да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса e да се сервират рибни ястия, най-често пълнен шаран с орехи.

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама