Рецепта на деня: Боб по манастирски
kulinar.bg
ПРОДУКТИ
1 ч.л.сода бикарбонат
4щипкасол
1 с.л.оцет
2 гр.зелени чушки
2 бр.домати
1 шепацелина
2 бр.моркови
100 гр.олио
300 гр.фасул зрял
1 вр.магданоз пресен
2 стр.джоджен пресен
1 вр.лук кромид пресен
Начин на приготвяне
1
Фасулът се измива добре и се накисва за около 8 часа във вода.
След това се слага в тенджера с малко вода, колкото да го покрие, и се оставя да заври.
2
Щом заври, се слага една чаена лъжичка сода за хляб. Получилата се жълта вода се изхвърля, а фасулът се изплаква добре под течаща вода. В глинено гърне се изсипват фасула, ситно нарязаните моркови, целина и чушки. Прибавя се олиото и се оставя да ври.
3
Когато фасулените зърна започнат да омекват, към тях се прибавят нарязаните на ситни кубчета домати и джоджена и се оставя да ври, докато омекне напълно.
4
След това се сваля от котлона и се посолява на вкус. Сервира се горещ, поръсен с пресен магданоз.