Рецепта на деня: Есетра с пикантен сос, за вегетарианците - цветно зеле на фурна
Запържете леко 1-2 моркова нарязани на дребни кубчета, в ? чаша олио. Прибавете 5-6 скилидки чесън, нарязани на ситно, и наредете върху запръжката 1/2-3/4 кг есетра, нарязана на пор¬ции и посолена. Налейте вода, колкото да облее рибата, и при¬бавете 1 дафинов лист, 4-5 резенчета лимон, десетина зърна черен пипер. Захлупете ястието с капак и го варете на умерен огън около 30 минути. Преди да го свалите от огъня, прибавете 1/2 ситно нарязана връзка магданоз. Извадете и наредете рибата в чиния. Подправете соса с 2 жълтъка и го изсипете върху рибата. Поднесете ястието студено.
Вегетарианска рецепта - Цветно зеле на фурна
Накъсайте на цветчета 1 по-голяма глава цветно зеле. Сварете ги в подсолена вода, отцедете ги и ги наредете в тавичка или ог¬неупорен стъклен съд, обилно намазан с масло, и поръсени с на¬стърган кашкавал. Запържете леко 2 равни лъжици брашно с 2 лъжици масло. Разредете го с 2 чаши прясно мляко (или 2 чаши от водата, в коя¬то е вряло зелето). Щом заври сосът, полейте зелето. Поръсете ястието с настърган кашкавал или с натрошено сирене и го запе¬чете до причервяване в силна фурна. Поднесете го топло.