Рецепта на деня: Гарнитури за риба
Гарнитурата за риба почти винаги съдържа картофи – те могат да се пържени, печени, варени за салата или на пюре. Нашите три рецепти няма да са с картофи – едното от предложенията е за пюре, но този път от грах и сметана.
За първата рецепта ще са ви необходими около 250 г консервиран грах, 50 г масло, същото количество сланина, 4 с.л сметана, лук, морков,
черен пипер, сол, копър.
Оставете граха в подходящ съд на котлона, за да поври около двадесет минути. След като времето мине, извадете го от тенджерката с решетъчна лъжица и го измийте със студена вода. Върнете граха отново в тенджерата, като добавите моркова и лука, нарязани на по-едри парчета.
Добавете също и подправките, с изключение на копъра. Оставяте зеленчуците хубаво да омекнат на слаб огън за около час и 10 минути.
След това премахвате граха от котлона, изцеждате зеленчуците, но водата, където са се варили се запазва.
Смачквате на пюре зеленчуците, като постепенно добавяте масълце, после и сметаната и ако
има необходимост – малка част от водата. Направете го достатъчно гъсто за вашия вкус и сервирайте, като отгоре поръсвате с малко свеж копър, който сте накълцали на ситно.
Следващото ни предложение е салата, която е много подходяща за печена риба на скара. Ето и какви са необходимите продукти за рецептата и как да си я приготвите:
Салата с майонеза и домати
Необходими продукти: ½ кг домати, лук, кисели краставички, 200 г майонеза, сол, олио и 1 връзка магданоз.
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите на парчета, лукът и краставичките - на тънки шайби, а магданоза - на ситно. Сложете всичко това в една купа и внимателно объркайте, следва да сложите малко мазнина и сол и изсипвате майонезата. Обърквате добре всички продукти. Салатата е готова за сервиране. Последното ни предложение за гарнитура към
риба са оризови кюфтета. Приготвят се сравнително лесно и бързо – сварявате 2 чаени
чаши ориз и смесвате с яйце. Добавете към сместа и 140 г кашкавал, който предварително сте настъргали. Слагате лук, който сте накълцали на ситно към ориза, както и малко магданоз за аромат. Разбърквате тази смес добре.
В друга купа разбийте още едно яйце, сложете и черен пипер и сол. Подгответе си до купата с яйцето чиния с галета. Оформете топчета, потопете в яйце, после в галета и отново в яйце и пържете в сгорещено олио. Ако обичате джоджен, сменете магданоза с него, но не е много сигурно, че ще си подхожда с вкуса на рибата.