Рецепта на деня: Кекс със слънчогледови семки и моркови
Необходими Продукти
брашно - 2 1/2 ч.ч. (375 г), обикновено
бакпулвер - 2 1/2 ч.л.
джинджифил - 1 ч.л.
индийско орехче - 1 ч.л.
сода - 1/2 ч.л., бикарбонат
масло - 1 ч.ч. ( 250 мл), растително
кафява захар - 1 1/4 ч.ч. (250 г)
яйца - 3 бр.
моркови - 3 ч.ч., (300 г), настъргани
лешници - 1 ч.ч. (100 г)
слънчогледови семки - 2 с.л.
ГЛАЗУРА
крема сирене - 250 г
масло - 2 с.л.
портокали - 1 с.л., настъргана кора
пудра захар - 1 1/2 ч.ч., (225 г)
Приготвяне на Кекс със слънчогледови семки и моркови
Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Форма за печене 25 см се намазва с масло. Брашното, бакпулверът, джинджифилът, индийското орехче и содата се пресяват. Маслото, кафявата захар и яйцата се разбиват с миксер на високи обороти, докато станат на крем.
Прибавят се морковите, лешниците, слънчогледовите семки и сухите съставки. Размесва се добре. Тестото се прехвърля във формата за печене. Пече се около 70-80 мин. Оставя се кексът да изстине напълно.
Глазура: Разбива се Крема сиренето, маслото, портокаловата кора, заедно с маслото и пудрата захар до получаването на глазурата. Кексът се покрива с готовата вече глазура.