Рецепта на деня: Коледна торта

10.12.2013 / 12:13 0

Необходими Продукти

  • портокали - 1 брой
  • масло - 1 ч.л. разтопено
  • шоколад - 100 г черен, натрошен
  • яйца - 3 броя
  • захар - 280 г пудра
  • олио - 240 мл
  • какао - 25 г на прах
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 1 и ½ ч.л.
  • желатин - 4 листа, за крема
  • яйца - 4 броя, за крема
  • масло - 200 г
  • захар - 200 г
  • есенция - 2 ч.л. портокалова
  • топено сирене - 1 опаковка
  • пудинг - 1 пакетче шоколадов
  • масло - 1 с.л. неразтопено
  • шоколад - 100 г натурален
  • захар - 50 - 100 г кафява
  • портокали - 2 - 3 портокала, на кръгчета

Приготвяне на Коледна торта

Набодете портокала с дебела игла на много места и сложете да се вари за 30 минути във вода. Щом е напълно омекнал, го пасирайте или смелете в кухненски робот. 

Загрейте фурната на 180 г. Намазнете леко 23-сантиметрова тава и я поръсете с натурално какао. 

В голяма купа леко разбийте яйцата, захарта и олиото за блата. Постепенно добавете портокаловото пюре и разбъркайте с предварително разтопените и охладени 100 г шоколад и малко масло. 

Пресейте какаото, брашното и бакпулвера и ги разбъркайте към останалата смес. Сипете в тавата и сложете да се пече за 55 минути, или докато блатът си възвръща формата щом леко го притиснете в средата. 

Около 40-45 минута покрийте с фолио, ако почне да загаря. Оставете да изстине за 10 минути в тавата, а след това върху решетка, за да се охлади напълно. Разрежете го внимателно на 2 отделни части. 

За портокаловия крем разбийте 200 г масло с портокалова есенция. Яйцата и захарта разбийте на водна баня и варете така, при непрекъснато бъркане до сгъстяване (за около 25-35 мин), охлажда се и се смесва с маслото. Накрая разбийте и с 1 кофичка топено сирене с лек, натурален вкус. Може да добавите и прясно настъргани портокалови корички. 

Портокалите нарежете на кръгчета и ги карамелизирайте заедно със захарта в съд на котлона.

За външния шоколадов крем пригответе 1 опаковка шоколадов пудинг според указанията му и го разбъркайте със 100 г натурален шоколад, предварително натрошен и 1 с.л. масло. 

Сложете 1 блат в поднос, намажете го обилно с 2/3 от портокалов крем, сложете втория блат, намажете 1/3 портокалов крем и залейте с шоколадовия крем. Направете украса от карамелизираните портокали.

 

recepti.gotvach.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама