Рецепта на деня: Курбан-чорба от овнешко месо
Receptite.com
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
200 г овнешко месо
250 г овнешки дроб
5 с.л. (50 мл) растително масло
1 връзка пресен кромид лук
1 глава (50 г) стар кромид лук
2 бр. (100 г) червени домати
1 с.л. (10 г) брашно
3 с.л. (60 г) ориз
1 бр. яйце
4-5 бр. лютиви чушки
магданоз
джоджен
черен пипер
оцет
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6 ч.ч. вода и се вари до полуомекване заедно със зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът, предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите чушки. Чорбата се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се соцет и се поднася.