Рецепта на деня: Неаполитански минипици
Необходими Продукти
ТЕСТО ЗА ПИЦА
мая - 25 г, прясна или 2 пакетчета ( по 7 г), суха
вода - 2/3 ч.ч. (150 мл), топла
брашно - 3 ч.ч. (450 г), обикновено = ½ ч.ч. (75 г), за поръсване на работния плот
сол - ½ ч.л.
зехтин - 1 ч.ч. (250 мл)
доматен сос - 1 2/3 ч.ч. (400 г)
пармезан - 1 ч.ч. (125 г)
босилек - 2 с.л., на ситно
риган - 1 ч.л., сушен
Приготвяне на Неаполитански минипици
За Тестото: Маята и половината от топлата вода се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин, или докато заприлича на крем и стане готова. Пресятото брашно и сол се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други съставки от рецептата.
Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне се удря върху плота няколко пъти.
Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан. Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти.
Когато стане тестото, се разделя на 12 парчета и се разделя на топки, които се разточват на кръгове от 5 мм. Зехтинът се загрява на висока температура, където се пържат тестените кръгове. Изцеждат се върху хартиени кърпи. Правят се странични прорези и се пълнят с доматения сос. Поръсват се с пармезана, босилека и ригана.
gotvach.bg