Рецепта на деня: Пиле по гръцки
Източник: recepti.spisanie
Продукти за 5 порции:
пиле – 1,5 кг.
маслини – 500 г.
кромид лук – 200 г.
моркови – 100 г.
лимони – 2 броя
целина – 100 г.
зехтин – 150 мл.
брашно – 30 г.
магданоз – 1 връзка
дафинов лист – 1 брой
червен пипер – 1 ч.л.
черен пипер на зърна – 5-6 зърна
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се измива и се нарязва на порции. Залива се с 1,5 л. студена подсолена вода и се вари 60 минути. Образуваната пяна се изчиства и щом месото стане готово, се сваля от огъня. Зеленчуците се почистват и се нарязват на ситно. Задушават се в сгорещения зехтин, а след 10 минути към тях се добавя и брашното. Запържва се 5 минути, овкусява се с червения пипер, разбърква се и се разрежда с бульона от пилето. Прибавят се сол на вкус, лимоновият сок и почистените от костилките маслини, разбърква се и слагат дафиновият лист и черният пипер. Вареното пиле се прибавя накрая и ястието се пече 30 минути във фурна, загрята на 200 градуса.
Сервира се, поръсено със ситно нарязания магданоз.

