Рецепта на деня: Празнична погача

07.04.2014 / 13:00 0


ПРОДУКТИ
50 гр.краве масло
5 бр.яйца
3 с.л.олио
1 пак.жива мая
5 с.л.захар
1 с.л.сол
100 млкраве прясно мляко
100 млкраве прясно мляко
1 пак.брашно тип 500
4 с.л.краве кисело мляко
 


Начин на приготвяне

1

Продуктите трябва да бъдат със стайна температура, желателно е и помещението, в което приготвяме питката, да е топло.

 

2

Първо затопляме съвсем леко млякото с 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно.

3

Натрошаваме маята и я добавяме към сместта, покриваме с нещо и изчакваме няколко минути, докато втаса.

4

През това време пресяваме брашното в тава или друг голям съд, в който ще ни е удобно, когато започваме да месим.

5

След това разбиваме 4 яйца с киселото мляко и 3-те лъжици олио. Петото яйце оставяме за намазване на питката.

6

Правим "кладенче" с брашното и изсипваме яйчената смес и шупналата вече мая.  По желание може да се добави и 1 чаена чаша топла вода, за да "стопли" тестото.

7

Започваме поетапно да месим, ако е нужно, добавяме още брашно.

8

Когато сме омесили меко тесто, го тупаме 150 пъти в масата, като на всеки 50 тупания, спираме, за да го помесим малко.

9

Когато е втасало, го разделяме на 4 равни топчета и разточваме с точилка.

10

Всяко се примесва и се разточва, намазваме с масло и започваме да оформяме. Поставяме в тава, застлана с хартия за печене, и отново оставяме да втаса.

11

Когато е втасало и втори пъ,т намазваме с останалото ни едно яйце. По желание може да поръсим със сусам или маково семе.

12

Печем 5 минути на 200 С, докато питката започне да става жълта отгоре, след това намаляме на 150 С и печем така един час.

13

Когато я извадим от фурната, намазваме с охладено краве масло и завиваме с кърпа.

 

kulinar.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама