Рецепта на деня: Спаначена супа с варена застройка
Receptite.com
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
300-400 г пресен спанак (може и замразен)
1 главичка лук или перата на 1 връзка зелен лук
1 бр. морков
2 бр. домати - може и консервирани
1/3 ч.ч. ориз или фиде
5 ч.ч. гореща вода
1 ч.л. червен пипер
джоджен, черен пипер и сол
магданоз
олио
За застройката:
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. брашно
1 бр. яйце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се почиства, нарязва се на дребно и се задушава в мазнината. Към него се прибавят почистеният и нарязан спанак и червеният пипер и се разбърква за кратко. Получената смес се разрежда с леко подсолена гореща вода, добавя се нарязания морков и се оставя да заври. Прибавя се фидето(или ориза) и когато то уври се добавят нарязаните на дребно домати и джодженът. След кипването и супата се отстранява от огъня, застройва се с варена застройка, приготвена от киселото мляко, яйцето и брашното и се подправя със сол и черен пипер.
Поднася се поръсена със ситно нарязан магданоз.
Варена застройка за супи, основни ястия и сосове:
Продуктите се поставят в съд със заоблено дъно и се разбиват добре до получаване на гладка еднородна смес, която се разрежда с малко бульон от готовата супа (или сос от основното ястие). Сместа се поставя на огъня и се разбива с тел непрекъснато, докато се почувства сгъстяване на течността и начало на леко клокочене. Тогава тя се разрежда повторно с бульон от супата (или соса от ястието) и отново се загрява до завиране, като разбъркването продължава.
Към готовата застройка се прибавя оцет, лимонов сок или лимонена киселина и се поставя в ястието за което е предназначена.
* В супи и сосове се прибавя на тънка струйка при непрекъснато разбъркване.
* В основни ястия, като пълнени чушки, сарми и други. се заливат с нея.
* Варената застройка дава по голяма плътност на супата.
* Супи и ястия със застройки не бива да се загряват повторно до завиране.