Рецепта на деня: Тофу с черна индийска сол за здраве и сила
Черната индийска сол е специален вид минерална сол с отличаващ се вкус на твърдо сварени яйченижълтъци. Тази уникална нерафинирана минерална сол се използва широко в индийската кухня като подправка и се добавя към картофени и бобениястия, лютеница, кисело мляко, туршии, салати и всички видове плодове, а и при много различни пикантни индийски закуски. Веганите често използват черната сол в ястия, като с нея имитират вкуса на яйца.
Черната сол също е и с по-ниско съдържание нанатрий, тя съдържа само 60-70 процента натрий в сравнение обикновената готварска сол, в която той е 90 процента. Тя се явява отличен заместител на солта за хората, които трябва да ограничат приема на натрий поради някакъв здравословен проблем.
Черната сол е всъщност розово-сива поради наличието на желязо и други минерали в нея. Нейните здравословни качества са многобройни според аюрведа медицината. Индийската черна сол е била използвана като подправка преди стотици години в азиатските страни и околните планини наХималаите. Тя първоначално е била добивана от вулканични мини в Северна Индия и Пакистан или околните им солени езера.
Индийската черна сол се препоръчва при много здравословни проблеми като запек, лошо храносмилане, киселини в стомаха, подуване на корема, газове, гуша, лошо зрение и други. Тя е много ценена от стриктни вегани, защото наподобява вкуса на яйца и често е добавяна в тофу и други вегетариански ястия.
Ето една страхотна и здравословна вегетарианска рецепта, с която можете да подправите тофу с индийска черна сол и да откриете наистина достоен заместител на яйцата.
Необходими продукти: 4 супени лъжици зехтин, 5 стръка пресен спанак, 1 малка глава червен лук, тънко нарязан на полумесеци, 1/2 пакет твърдо тофу, 1 - 1 1/2 чаени лъжички черна индийска сол, 1/8 чаена лъжичка куркума, 1/8 чаена лъжичка чесън на прах, прясно смлян черен пипер на вкус
[Тофу]
Загрейте тиган на слаб огън, след това добавете 2 супени лъжици зехтин и когато се нагорещи, добавете червения лук. Бъркайте, докато леко омекне, за около 5 минути. Добавете нарязания спанак и покрийте тигана с капак. Оставете така за около 3-4 минути.
Отстранете сместта от тигана. След това отново загрейте тиган и добавете 2 супени лъжици зехтин, прибавете и натрошеното тофу, поръсете с черната индийска сол, куркумата и чесъна на прах, бъркайте докато се смесят хубаво за около 5 минути. Остава само да прибавите предварително подготвените зеленчуци и да сервирате с прясно смлян черен пипер.
gotvach.bg