Рецептата за деня – рагу от младо свинско месо
Запържете 150 г сланина и 200 г шунка, нарязани на ситно. Прибавете 3/4 кг месо, нарязано на порции и поръсено с черен пипер. Добавете 1 главичка лук, с 1-2 карамфилчета , 35-20 зърна черен пипер, 1 дафнов лист и сол. Като се запържи месото, налейте 1 чаша бяло вино и булъон или вода. Когато месото уври извадете го, а соса прецедете. Запържете 2 равни лъжици брашно с 2 равни лъжици мазнина и го разредете с прецедения сос от месото. Врете получения сос 8-10 минути. Свалете го от огъня и го застройте с 2 жълтъка и 1 лъжичка прясно масло. С готовия сос полейте месото при поднасянето му.
Вегетарианска рецепта - Гювеч с патладжани и ориз
Нарежете на филийки 2 глави лук и ги задушете до омекване с 1/2 чаша мазнина. Прибавете 3 нарязани на кубчета патладжана и 4-5 нарязани като за паприкаш пиперки. Запържете ги леко. Прибавете 3-4 домата, нарязани на филийки. Като по изври водата от доматите, подправете сместа с черен пипер и сол. Запържете отделно 1/2 чаша ориз с 2-3 лъжици мазнина. Залейте го с 1 1/2 чаша вода и го сварете. Прибавете ориза към зеленчуковата смес. Разбъркайте добре сместа и я изсипете в тавичка или в пръстен гювеч. Залейте ястието с 3 яйца, разбити с 1 1/2 чаша кисело мляко, и го запечете в силна фурна.