Рецепти със зърна от Мис България 2006

18.01.2014 / 10:03 1

Зърната са новата страст на Славена Вътова. Екзотичните и малко познати у нас киноа, чия, елда са истинска предизвикателство пред кулинарните умения на Мис България 2006. Преди половин година красавицата, която гледаме по TV7 в сериала на Любен Дилов “Sex, Лъжи & TV: 8 дни в седмицата”, се загледала в кулинарно предаване и за първи път чула за новите варива.
„В предаването готвеха киноа, а аз се запитах какво е това киноа. Отворих „Гугъл” и започнах да чета”, разказва тя. 
След това събира допълнителна информация, която силно я впечатлява. Продължава да „попълва” знанията си, като пазарува в биомагазините и разпитва консултантите там. Открива и как се приготвят някои от тези зърнени храни и продължава да чете. След като приготвя и първите „специални рецепти”, харесва изключително много някои от тях. „Страшно са вкусни. Едно от тях задължително е включено в дневното ми меню”, признава тя.

Първият й опит е с киноа
Готви и прави тест – предлага на брат си да опита, а след това и на приятеля си, пише Монитор.
„В един момент се усъмних в себе си. Питах се дали не харесвам семената, защото научих, че са много полезни и здравословни. Стана и модно да се яде био и органик и много жени се насочиха към тези храни. Затова експериментирах с мъжете в семейството, които обичайно ядат месо и не признават друго. Ядоха киноа, и то ентусиазирано, защото им беше много вкусно”, смее се Славена.
Тя открива свойствата на киноа постепенно. От разновидностите й - червена, бяла и прахообразна (която още не е пробвала), избира бялата. Тя се намира най-често в биомагазините и на специалните щандове в големите хранителни вериги. 

„Изчетох какво ли не за тази суперхрана, която има 10 пъти повече желязо от спанака, има много повече вит. С от лимона и червената боровинка, взети заедно. И като събрах толкова „уау факти”, си казах – трябва да пробвам на всяка цена.
Аз изпитах два начина на приготвяне на киноа. Тя може да се накисне. Аз обаче нямам толкова време, затова предпочитам да я варя. Слагам я във вряща вода с малко зехтин, варя я 15-20 минути, за да уври добре, и след това я оставям да изстине във водата, в която е вряла, защото абсорбира. Правя салата с рукула, риба тон, маслини, домати, каперси. Киноата се слага последна – овкусява се с балсамов оцет и зехтин”, издава рецептата Славена.

Друг вариант на същата рецепта, който прави, е със зелена салата, запечено козе сирене, киноа и запечени кедрови ядки.

Става зверски вкусно, хвали се тя и насърчава дори пишман домакините да експериментират, като добавят добре сварена и изстудена киноа към салатата. Тя не я променя, защото няма вкус. Затова пък я прави хранителна и дава на организма вещества, които няма как да набави с обичайната зеленина, особено през зимата. 

„Любими са ми и семената чия, които се приготвят още по-лесно. Те приличат на маково семе и увеличават 10 пъти обема си. Първия път си сложих 2 лъжички чия в малко плодово мляко. Само след 10 минути то се бе превърнало буквално на желе. Когато ядеш тези семена, те абсорбират отровите от организма. Не те оставят да трупаш и задържаш течности – което е другата полза”, разказва тя. 

За закуска често Славена прави халва от чия
„Вземам сурово кашу и го накисвам във вода за 2-3 часа, после го меля в кухненски робот, добавям канела, може и ванилия според вкуса, плодове от сезона или компот. Пресните, разбира се, са за предпочитане. Има вариант със сушени плодове и стафиди. Добавям водата, в която е киснало кашуто, и 3-4 супени лъжици чия. Ако се сложи по-малко от семето, става на желе. А когато сложиш повече, става по-гъсто. Нещо като грис халва, която може да се реже с нож”, обяснява Славена и признава, че не обича нищо желирано, защото й се клати пред очите и не й е приятно. Затова е „подобрила” рецептата и слага повече семена.

Подслажда закуската си обикновено с мед, но може да се сложи и захар или стевия. Хубавото на тази рецепта е, че всеки може да я нагоди към собствения си вкус и да импровизира с всякакви комбинации от ядки. Единственото задължително условие е сместа да остане поне 1-2 часа в хладилник. Тогава чия семената абсорбират цялата течност, попива аромат и се стягат.

„Сервирам я с канелени или овесени бисквитки отдолу, а върху тях изсипвам формичката, която се е стегнала в хладилника. Отгоре украсявам – става вълшебно”, хвали се тя. Друг вариант за закуска е варен нахут, който прави на каша, с мед и сусамов тахан.
За читателите дава подробно и любимата си рецепта пълнени чушки с киноа и тиква, която е особено подходяща за постите. 

Пълнени чушки с киноа и тиква
Избират се прави и по-широки червени или зелени чушки. Може и камби. Изчистват се от семките и се омазват отвътре и отвън със зехтин. Слагат се в загрята фурна за 10 минути на 180 градуса. Те се затоплят, но остават хрупкави. Вадят се и се оставят да изстинат.
Отделно приготвяме тиквата. Около 200 грама се режат на дребни парчета, за да се опекат по-лесно, и се бъркат със зехтин, сол и черен пипер. Слагат се във фурната за 20 мин., като от време на време се разбъркват. След като се опекат добре и омекнат, се намачкват. Добре е да не направим тиквата на пюре, затова се мачкат с вилица. В по-дълбок тиган слагаме зехтин, 2 стръка праз на колелца, запържваме, добавяме 1 водна чаша киноа (200 г) и бъркаме заедно с праза. След това слагаме 1 каф. чаша червено вино, а накрая добавяме 2 чаши студена вода. Оставяме сместа на слаб огън поне за 20 минути. Ако водата изври, се долива, докато зрънцата киноа омекнат. Когато уври, сместа се дърпа от котлона. Добавят се намачканата тиква, няколко стръка босилек и чесън. С тази смес чушките се пълнят и се затварят отгоре с кедрови ядки. Чушките се заливат със зехтин и се пекат 15-20 мин. на 180 градуса.
„Звучи сложно и дълго за приготовление, но когато свикнеш, повечето от приготовленията могат да се правят успоредно на двата котлона и фурната”, насърчава домакините Славена.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама