Форум
 

СНИМКИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОТЕСТ В ИСТОРИЯТА НА ВАРНА. 30 ХИЛЯДИ ПОИСКАХА ПРОМЯНА СЕГА

17.02.2013 / 19:14 часа18

Харесайте ни във FB


 

Александър Тодоров

снимки Румен Сарандев

Освен спиране на гаврата от монополите хиляди пожелаха оставката на правителството и кмета Кирил Йорданов

Най-масовият протест в историята на Варна се състоя днес. Около 30 000 души излязоха в осмия пореден ден на недоволство в морската столица. Варненци изразиха своето нежелание да бъдат поробвани от монополи, да плащат чуждите грешки и да изпращат децата си в чужбина в търсене на по-добро бъдеще. Площадът пред община Варна бе твърде малък за огромното множество, което бе дошло да протестира не само срещу високите сметки за ток, а срещу безпътицата, в която са вкарани градът и държавата. 

Един от първите призиви бе за оставка на правителството заради некадърната му политика и увеличаващата се безработица. „Долу Кирил Йорданов!”.
Това скандираха хиляди варненци под прозорците на община Варна. Ликът на кмета с корона, набучен на кол, взриви протестиращите. В коментари за „Петел“ мнозина от тях се обединиха около мнението, че Кирил Йорданов трябва да подаде оставка незабавно заради състоянието на града. „Варна е като африкански град”, заяви 68-годишен пенсионер. Друг пък сравни общината с кочина.

Не остана незабелязано неглижирането на варненския бунт от страна на националните телевизии. По всички се подчертаваше, че протестът е единствено срещу сметките за ток и монополите, а не срещу властта като цяло. Само Канал 3 предаваше пряко в ефир историческия протест.

Като с чук бе премазан опитът на партия „Атака“ да яхне вълната на недоволство. Дори се стигна до словесен сблъсък и с представители на ВМРО. Протестиращите буквално бяха изненадани при вида на първия кордон. Жандармеристите ги посрещнаха с щитове на земята в знак на съпричастност. Гражданите пък ги даряваха с цветя, а след бурни аплодисменти кордонът бе отворен. Шествието продължи до Аспаруховия мост, а там инженери, участвали в градежа му, заявиха специално за „Петел“, че толкова хора не е имало дори и при откриването му. След блокиране на моста една част от протестиращите се отправиха към сградата на „Енерго-Про“, а други се насочиха към Двете кули.

 Първата фракция влезе в пряк сблъсък с органите на реда въпреки многократните призиви на част от организаторите. Разбити бяха прозорците на центъра за клиенти на ул. „Девня“. Също там яйца, кофички с мляко и камъни засипаха сградата. Другата по-голяма група продължи през целия град, а пред автогарата се разби на две по-малки части. В първата, предвождана от Иван Петров, се обособиха мирните протестиращи, а във втората, която се насочи към Двете кули, се присъединиха всички, които искаха да изкажат своето недоволство с камъни, колове и яйца. Протестиращите дори затвориха за кратко магистрала „Хемус“ като част от протестната акция на столичани. 400 души достигнаха и до летище Варна, където бяха блокирани от жандармерия. „Утре в шест”, си обещаха варненци. Те са решени да не спират с протестите, докато не получат всичко поискано. 

Партии изядоха шамари заради опитите да яхнат вълната

Политическите сондажи сред протестиращите във Варна удариха скала. „Атака“, ВМРО и „България на гражданите“ изядоха най-големите политически шамари за наглостта си и опита за възсядане на протестната вълна. ГЕРБ пък отнесоха най-големите критики заради вдигането на цените на електроенергията. 

Протестиращите поискаха незабавната оставка на премиера Борисов и цялото правителство. Множеството скандираше, че Борисов е агент на КГБ. Младо семейство заяви пред „Петел”, че е гласувало за ГЕРБ, подлъгано от масовата медийна психоатака, с която партията проми мозъците на хората с неизпълними обещания. „По асфалта на Бойко да минава токът“, крещеше друг разярен протестиращ.

Протестиращите, след като счупиха политическия ветропоказател на някои партии, изказаха своите искания. Цяла седмица е времето, в което властимащите трябва да реагират. Варненци искат пълна ревизия на ДКЕВР, като 50% от проверяващите да са граждани. Виновните за настоящото състояние пък да бъдат наказани със затвор. Ревизия на всички приватизационни сделки от последните 24 години и спиране на течащите в момента приватизации.

Утре в 18 ч. революцията продължава

Утре в 18 ч. на същото място ще започне поредният протест. Според варненци така ще бъде всеки ден, докато исканията им не бъдат изпълнени. На финала на протестните действия във Варна протестиращите се обединиха около мнението, че този грандиозен знак към управлението е бунт срещу подигравката с целия български народ и водената в продължение на 24 години убийствена социална политика.


 
Харесайте ни във FB
Спонсорирана връзка
Коментари
Напиши коментар
Име
 
Коментар
 
реклама
Форум

Форум
georg(06:19:17 / 23.11.2014)
1
0
Сашо Тръпков да каже колко от двайсете лева са за него и колко за началниците му?Всички са така навързани от горе до долу ,че всяка организация може да им завиди.
Т.Ю.Т.(03:54:06 / 23.11.2014)
1
0
До опетков--Малко злобно човече,ако НЕ бяха тези "чугуни",тебе сега нямаше да те има,или щеше да си с фес на кратуната и да те онождат в Анадола.И още нещо--НЕ е задължително да си чугун,за да НЕ харесваш имперската и агресивна политика на САЩ.Всеки разумен и мислещ човек,вижда как умират милиони хора-само заради алчността на САЩ.Време е да почнеш да четеш,а не само да "стискаш" акнето...
г-ца Кафеджиева(23:56:22 / 22.11.2014)
0
0
Варна-Аспарухово-къщата се поразлюля, кучетата и котките не реагираха. Бяха 2 последователни труса. Пожелавам лека нощ на всички.
здравеопазването безплатно(23:51:06 / 22.11.2014)
3
0
Как едно време беше безплатно, а сега милиарди крадат политическите назначения и за хората няма сигурност в тази държава, че даже и без причина оперират, за да източат касата. Срам и позор!
Обяви
реклама

Последвайте ни във Facebook.com

Искате ли и приятелите ви да знаят за това?Харесайте ни във фейсбук, за да получите повече!