"Синият език" уби чевермето
Болестта „син език” по добитъка погубва традиционното чеверме. Майсторите на печената мръвка обясняват, че заради болестта са спаднали продажбите на животни за шиша. Само в Смолянско досега са натръшкани 860 овце, а според ветеринари епидемията е достигнала своя пик, съобщи smolyan.bgvesti.net.
Очакванията им са през следващата седмица да има спад на заболеваемостта и смъртността сред стадата. С появата на заразата обаче все по-малко животни се намират за чеверме и курбан особено през последните седмици, жалват се майсторите на родопското барбекю. Все още няма скок в цената на добичетата и те вървят около 5-6 лева за килограм живо тегло.
„Засега няма промяна в цената на чевермето в заведенията - 25 лева за килограм, но не е изключено и поскъпване в бъдеще”, коментира известният майстор Манол Пелтеков.
Междувременно епидемията от „син език” вече се отразява на ресторантьорския бизнес. Кръчмите в Пловдив са започнали да предлагат чеверме само след предварителна заявка, съобщи plovdiv24.bg.
Заведенията под тепетата предлагат алтернативен вариант - клиентът сам да си купи агне, тъй като по този начин ще бъде сигурен в произхода на животното.
След това заведението си прихваща само печенето на шиш. Няма намаление на цената на агнешкото чеверме в ресторанта - килограмът струва 22 лева, а ако си поръчате само една порция, ще платите около 12-13 лева. В Пловдивско са регистрирани 10 огнища на „син език”, а болестта е уморила 327 животни. За щастие на овцевъдите разпространението на болестта е спряно. /"Новинар"