Специалистите: Какво ядем - лютеница или химичен деликатес с боя

28.09.2016 / 09:20 4

Илюстрация Булфото

Румен Бахов търси отговор на въпроса има ли домати и чушки в лютеницата

Филията, намазана с домашна лютеница, отива в историята. Знаем ли обаче какво купуваме от магазина и има ли неподозирани съставки в бурканчето?

Контролът е поверен на Агенцията по храните, но право на потребителя е какво ще избере. Оказва се обаче, че всичко зависи от волята на производителя. Румен Бахов провери има ли начин да ни пробутат картофен деликатес с цвят на домат и миризма на чушка? 

В магазините от години цари изобилието на фабричното производство. Цените започват от 1,10 лева и стигат до 7 лева. Но какво се крие под капачките на купешката лютеница? Отговорите от анализа в акредитирана лаборатория.

Браншовият стандарт, одобрен от Агенцията по безопасност на храните, регламентира състава на фабричната продукция. На практика колкото лютеници, толкова и рецепти. Стандартът е категоричен – във фино смляната лютеница най-малко 60% от консистенцията трябва да бъде чушки и домати. От браншовия съюз признават, че през годините някои лютеници са станали обект на законни алхимични опити.

„Има много аромати, които могат да заместят успешно натуралния продукт. Това е нещо, което се практикува в световната хранителна промишленост. Голяма част от тези аромати са естествени. И преди са се ползвали картофени нишестета, тиквени пюрета – това са често срещани естествени пълнители”, поясни Константин Ламбрев от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Нишестето обаче не трябва да надвишава 2,5% във фино смляната лютеница. То има доказани хранителни качества, но ако излиза извън нормата, ощетява купувача. Изненадващи се оказват резултатите от изследваните проби. Нишестето в бурканите е с до 2% над и или около нормата.

„Завишението не е толкова опасно. Просто в един момент лютеницата става крем. Тоест говорим за опит за измама на потребителя”, коментира Ламбрев.

Оказва се, че лабораторният анализ не може да установи точното количество съотношение и качество на вложените продукти – например чушки, домати, патладжан, моркови. Дали производителят е спазил стандарта или не – зависи от неговата добра воля.

Как д-р Камен Николов, началник на отдел „Контрол на храните” към Агенцията по храните, коментира каква лютеница има на пазара – гледайте във видеото.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
kris (преди 7 години)
Рейтинг: 340558 | Одобрение: 54738
Агенцията контролира дедовия.......Хората го знаят и затова се стремят да си произвеждат сами....Колко от нас помнят вкуса на лютеница "хорцето" , произвеждана в Първомай ? Къде е оригинала на Амбарица и варената наденица "кучешка радост" ?....Какво ядем ? Затова натиска на производителите върху законодателството е огромно....Целта е да купуваме заводското и ни ограничават да си произвеждаме сами !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама