Цените на храните замръзнаха през февруари
снимка: sxc.hu
През първата работна седмица на февруари тази година цените на основните хранителни стоки останаха почти без промяна, става ясно от обзорните данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Индексът на институцията, който следи цените на едро, остава на ниво от 1468 пункта през седмицата. Преди година измерителят е бил с по-висока стойност - 1561 базисни точки. Базовото ниво на индекса е от 2005 г., когато той започна да се изчислява от 100 пункта, предаде БТА.
Оранжерийните краставиците се търгуват без промяна в цената на ниво 3,30 лв. за килограм, докато вносните краставици поскъпват с 5,9% до 2,70 лв. за килограм. Цената на оранжерийни домати се е повишила със 7,1% до 1,96 лева за килограм, доматите, които са внос, са поевтинели с 12,6% до 1,52 лв. за килограм. Зелето се е понижило с с 3 ст. и се продава на едро по 0,37 лв. за килограм, а цената на картофите се задържа без промяна - по 0,78 лв. за килограм.
Морковите поскъпват с 4,7 процента до 0,90 лв. за килограм, но ябълките поевтиняват с 3,8% и се продават по 1,02 лв. за килограм. Цената на лимоните се задържа средно 1,66 лв. за килограм, докато портокалите поевтиняват с 12% до 0,88 лв. Мандарините се търгуват по 1,35 лв. за килограм, което е спад от 0,7% на седмична база.
Кравето сирене поскъпва с 4,5% и се продава по 6,06 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" е струвал средно 11,13 лв. за килограм през изминалата седмица, което е повишение на цената от 0,4%. Олиото поевтинява с 0,9% и се продава по 2,10 лв. за литър. Каймата запазва цената си и се търгува по 5,01 лв. за килограм, а захарта поевтинява с 1,8% до 1,60 лв. за килограм. Брашното тип "500" поскъпва с една стотинка до 0,8 лв. за килограм. Зрелият фасул се продава по 4,37 лв. за килограм, а яйцата се търгуват на едро по 0,19 лв. /Нюз7

