Той успя! Варненецът Пенчо Пенчев с четвърти рекорд на Гинес - 2014 коктейла (снимки)
Приготви 12 кашона алкохол за постижението
Измисли коктейл за морската столица Варна
Александър Дечев, фото Румен Сарандев
Варненският барман Пенчо Пенчев влезе за четвърти път в книгата за рекорди на Гинес. Той подобри постижението за най-много коктейли – 2014. Досегашното бе 1501.
_308x465.jpg)
Пенчев регистрира първия си рекорд през 2002 г. Две години след това италианци правят по-голям брой коктейли, заради което през 2005-а варненецът отново показва, че е №1. През 2010 г. Пенчев прави третото си най-добро постижение, а сега вече има четвърти рекорд.
Журито бе оглавявано от британския съдия на “Гинес” Джак Брокбанк. Той внимателно проследи процеса на направата на напитките, като отпи от няколко различни коктейли, за да удостовери постижението. “Първоначално не вярвах, че има толкова голям брой коктейли, но господин Пенчев ме увери, че са дори много повече. Нямам никакви забележки към постижението. Рекордът е регистриран. Надявам се отново да се видим”, каза Брокбанк.
_308x465.jpg)
Самият Пенчев е барман от 1990 г. “През 2002 г. менютата много се крадяха и се копираха, като всеки си приписваше своя заслуга за коктейлите. Реших да измисля нещо, което не може да се копира”, каза Пенчев.
Таксата за кандидатстване за рекорд на “Гинес” е 4500 лири, а отделно се поемат пътните разходи и престоя на журито, което наброяваше трима души. Финансова награда няма, а само морална такава.

“Посвещавам тази награда на Варна. Общината ми помогна най-много. Горд съм, че за този рекорд хора от “Гинес” идват за първи път в нашия град”, каза 47-годишният Пенчев.
Коктейлите по неговите рецепти правеха петима бармани във варненско заведение. Накрая самият Пенчев също влезе зад бара, за да покаже уменията си. Той разкри, че за направата на коктейлите е осигурил 12 кашона с алкохол. Най-често миксираните напитки съдържат водка, като има много и с уиски.

Любимият коктейл на Пенчо Пенчев е Singapore Sling (сингапурска прашка). Рецептата за него е следната: черешовото бренди (15 мл.), джинът (25 мл.), сладко-киселият микс (50 мл.) и гренадинът (15 мл.) се изсипват в шейкър с лед и се разбъркват заедно. В коктейлна чаша се изсипва течността и се долива с газирана вода. Декорира се с ананас или портокал и коктейлна черешка.
Пенчо Пенчев разкри също, че като вареннец за него е гордост, че е измислил коктейл за кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г. Той се казва Sea Capitol (морска столица), а в него има водка, синьо кюрасо, ликьор и други съставки.

Барманът каза още, че в България най-често се пие мохито. Той е спокоен, че дори рекордът му да бъде подобрен в бъдеще, може отново да си го върне, тъй като има рецепта за 3000 коктейла.

