Ути Бъчваров аха да стане мезе на акула

20.04.2014 / 17:44 0

Като го слушаш от екрана, започваш да преглъщаш. Втренчваш се в ръцете му, с които ловко ръси сол и пипер в тв кухня и даже да не си особено изкушен от кулинарните действия, се захласваш, пише "Труд".

"Не ми се налага да играя роля, аз така общувам със себе си, с приятелите си и заставайки пред камерата, съм си все същият", казва Ути Бъчваров.

Поглеждайки се в огледалото, вижда, че през годините е добавил някой и друг килограм, а в косата му има доста "сол и пипер", но пък любовта към храната си остава все така жива.

"Когато бях дете, моята майка Галя така представяше храната, че тя да бъде прекрасна", споделя Ути. Освен това редовно организирала вечери за нейните колеги и приятели актьори. Тя готвела, а те разказвали вицове или как са изкарали в командировката. Сред семейните приятели били Николай Бинев и съпругата му Домна Ганева, както и Стефан Данаилов.

Ути има кулинарна философия: "Не можеш да изядеш всички мезета и да изпиеш всички бири на света и когато ти се припие бира - или отиваш на правилното място, или се обаждаш на стар приятел, с когото дори и да си помълчиш, има за какво", обяснява той.
Твърди, че е човек, който обича да се събира с хора, които обичат да гледат мачове по телевизията. Но пък всяка футболна среща е добър повод за купон.

След като дълги години ни поднасяше своите "бързи, лесни и вкусни" рецепти (а и продължава да го прави), от днес, събота, Ути Бъчваров започва да прави и собствено шоу - "Животът е вкусен" по БНТ1. "Това предаване е подчинено на идеята да бъдем щастливи извън икономиката, извън драмата на деня и реалността, извън това да ядем на крак, докато говорим по телефона", казва тв кулинарят.
За да стане животът му вкусен, човек трябва да може да мечтае. Това са особени, бързоликвидни мечти - можеш да ги реализираш за един ден. Нещо далеч от това да мечтаеш за пералня или нова кола...

Макар да има дългогодишен опит като тв кулинар, Ути Бъчваров не се ограничава да прави живота си вкусен и интересен само край печката. Доскоро го гледахме и в "Денсинг старс" по Нова тв, където се раздаваше като танцьор. Заради травма и претоварено сърце обаче докторите му забранили да продължи участието си на дансинга. Той обещал и спазва уговорката. От травмата на ръката все още е останал гипсът, но скоро и това ще отшуми. Въпреки че вече не е в "Денсинг старс", продължава да танцува край печката.

Даже е замислил и да се запише на уроци по народни танци. Не е мерил колко от 140-те килограма си е намалил с танците, но панталоните му стават вече без пъшкане и дори леко са му широки. 
"Не съм суетен човек, нищо, че в "Денсинг старс" усетих прилив на такива чувства", смее се Ути. 
Неговата партньорка - красивата танцьорка Елена, показа не само голяма амбициозност, но зад кулисите подлудявала всички хора, които се занимават с дрехите и прическите, защото искала да изпипат всеки детайл. 

Ути също не бил пропуснат и всички части от неговия костюм минавали през строг контрол от страна на Елена. 


Акула като подводница

Ути Бъчваров има любопитни занимания. Обича да се гмурка и го е правил около Камчатка, край Карибите, в Червено, Средиземно и Черно море. Още помни и срещата си с първата акула - в Червено море, била 3 метра и половина, а той много се уплашил, но успял бързо да се качи обратно на корабчето. Но пък страшната среща завършила с бурен смях, след като друг член на експедицията - поляк, по-едър от Ути , с ужасно количество оборудване по себе си, казвали му Коледната елха, се засилил и досущ като тюлен изскочил от водата на палубата.

Всички се разсмели на тази спасителна операция и бързо се успокоили от срещата с акулата. Миналото лято Ути пак се сблъскал с акула - китова, край Малдивите. "Виждал съм много, но това беше 12-метрово чудовище, досущ атомна подводница, което ни изненада и изскочи на 2 метра под мен, докато плувах нагоре", спомня си Ути и добавя, че в такъв случай трябва буквално да замръзнеш - колкото по-малко шаваш, толкова по-добре. И се надяваш, че тя няма да ти хареса вкуса - друг шанс нямаш.

Самият Ути, доскоро активен ловец, вече гледа на това си хоби под различен ъгъл. "Това е прекрасен повод човек да пътува и да види места, където няма как иначе да попаднеш - почти на край света", казва той. Твърди, че тръпката все още я има, но вече не е алчен за изстрели, за трофеи, а и никога не е бил ловец на глави. За него ловът е по-скоро начин да се запознаеш с интересни хора.

2000 порции

Когато преди години отишъл в манастира в Света гора, видял съоръжение, досущ като онези от сериала "Game of Thrones" - средновековна кухня с огромни съдове за готвене, защото навремето в манастирите се е готвело за много хора. "И тогава разбрах, че храната обединява хората. И в идеята си си да помогна на българите да се чувстват по-добре, отивайки на празници, вместо да ядат само кебапчета, направих пътуващата си кухня", казва Ути.

От миналата година има огромен казан, където може да сготви над 2000 порции, а капакът се вдига с помощта на кран. Освен него има и "юнашки" тиган с диаметър от 2 метра, направен от стар локомотив. Двата огромни съда Ути ще ползва в началото на май, когато ще готви на събора на овцевъдите над Петропавловския манастир, община Лясковец. За да стане вкусно агнешкото, вече е поръчал да му доставят 500 връзки пресен лук и 150 връзки джоджен. Изобщо, страхотия.
За Великден Ути смята да остане в София, защото ще е празна. Ще си сготви агнешка плешка, но няма да я полее с алкохол, защото това в момента му е противопоказно. Но, все пак животът е вкусен.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама