В центъра на Париж откриха магазин „Бай Ганьо", продават кисело зеле и лютеница

30.01.2014 / 19:40 6

Радостина ГЕОРГИЕВА, Флагман

Снимка Флориан КОРЕАР

Ракията и луканката са най-търсеният асортимент и за парижкия Бай Ганьо

Бай Ганьо е жив! Продава мускали с розово масло, лютеница, кисело зеле и кисело  мляко в центъра на Париж. На любопитната гледка се натъкна читател на Флагман.Бг в центъра на френската столица.

За магазин „Бай Ганьо“  разказва Флориан Кореар. Той е французин до мозъка на костите си. Но когато  за първи път идва в България, просто се влюбва... Флориан и семейството му са си купили къща в китната наша Твърдица и всяка година идват тук за няколко месеца, за да се потопят в красотата и обаянието на българската природа и да отпочинат.

За своя голяма изненада младият французин откри любимите си български вкусотии на пъпа на родния си град. Той разказва, че изтънчените французи много обичали зелева чорба и всеки път, като отивал да си купи от този еликсир от парижкия "Бай Ганьо", все нямало. Явно родната армия добре се вписва в рецептите за френската зелева супа...

Магазин „Бай Ганьо“ е на Rue de Petite Ecurie. Намира се в 10-и район, където можеш да срещнеш хора от всякакви националности. Най-много са обаче българите. В превод името на мястото означава „Улица на малките конюшни”. Местният магазин „Бай Ганьо” е сборен пункт за нашенците във френската столица, но успява да привлече хора от всякакви националности. 
Корекомът - адаш на Алековия герой, отваря врати през 2009 г. и с всяка изминала година се разраства. Вече дори можете да си купите любимите български продукти онлайн.  Местните гурме изкушения са на един клик разстояние...
Киселото зеле, ракията и луканката са най-търсеният асортимент и за парижкия Бай Ганьо. Бутилка „Пещерска” се продава за 15 евро, вината са от 5 до 20 евро Луканката е около 5 евро, а кофичка кисело мляко е 2 евро. В парижкия „Бай Ганьо“ има още и локум, компоти и сладка, мед и традиционни подправки. Можете да намерите и продукти от „Българска роза“, троянска керамика и какво ли още не. Често доставят и книги и български вестници. Безапелационен фаворит обаче е чубрицата, която за разлика от киселото зеле, което намира сериозен пазар, но само през зимата, бие всички рекорди по продавани количества.
В категории: Животът
 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Уйо (преди 10 години)
Рейтинг: 51639 | Одобрение: 7344
Киселото зеле присъства в германската кухня повече от 1000 години, така че твърдението, че е типично Бай Ганьовска храна е смешно.
1
1
kris (преди 10 години)
Рейтинг: 546041 | Одобрение: 102511
Зелева чорба значи......Тоя французин или има хроничен запек , или постояно е във фаза " следпиянски" синдром....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама