Варненски ученици показаха кулинарните си умения в конкурс за френска кухня (снимки)
Александър Дечев, снимки Румен Сарандев
Отбори с ученици франкофони от пет варненски училища показаха кулинарните си умения в конкурс за френска кухня, посветен на празника на вкуса. Домакин на вкусното съревнование бе Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“, а останалите тимове бяха от математическата гимназия „Петър Берон“, ІV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“, V ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ и ЧЕУ „Малкият принц“.
Конкурсът протече в няколко етапа, сред които попълване на изпуснати думи във френски текст, изготвяне на брошура, превод на рецепта от френски език и самото й приготвяне.
Журито бе съставено от четирима души – диетоложката проф. Дарина Найденова, варненският готвач Филип Спасов и VIP гостите от Франция – майсторите Фредерик Гото и Кристоф Доверн. Двамата са преподаватели в професионални гимназии по готварство в Северна Франция и работят по много проекти с „Асен Златаров“. Кулинарният конкурс се провежда за четвърта поредна година като Доверн е гост за трети път поред, а Гото – за втори.
Бяха раздадени награди в шест категории. Призът за бързина (бел.а. бързо попълване на липсващи думи в текст на френски език) бе спечелен от „Асен Златаров“. Наградата за най-добър превод пък отиде при най-младият тим – този на ЧЕУ „Малкият принц“. Най-красивата брошура бе изготвена от отбора на училището домакин - „Асен Златаров“. С вкусно приготвените си яйца мимоза наградата на публиката спечелиха кулинарите на „Йоан Екзарх“. Отличието за най-оригиналната рецепта пък бе присъдено на отбора на Математическата гимназия, който получава специална почерпка с десерти в бистро „Европа“. Най-престижната награда - тази на журито, бе присъдена на учениците от Пета гимназия, които изенадаха приятно топготвачите с яйцата мимоза.
Конкурсът се организира от Франкофонския център в морската столица и общинската дирекция “Образование, младежки дейности и спорт“, като е част от събитията, свързани с кандидатурата на града за европейска младежка столица през 2017 г.