Вдъхновяващата история на Живко Василев от Варна! Как се прави успешен бизнес в България

Живко Василев е собственик на ресторант за здравословно хранене и Агенция за организиране на тържества и празнични украси. Срещнахме се с него, за да разкаже своя път на успеха.
-Противно на всички, които казват, че в България нищо не се случва вие доказвате точно обратното. Вече 12 години се занимавате с организирането на празници, а от 3 години развивате и свой ресторант. Каква е вашата формула за успех?
- Успехът е много разтегливо понятие, но да - аз започнах преди 12 години с 400 лв. с които трябваше да си направя костюми, да купя балони и да направя реклама. С Парти Джак започнах да правя партита за деца през 2004 г, но първото ми детско парти като аниматор беше през 2000 г. През 1998г. завърших Театрален колеж при Цветана Манева в София и след 2 години работа в театъра и няколко опита в киното до 2003 г., реших да се отдам на това да правя партита и ето вече 12 години се занимавам само с това.
-Как стана така , че от детски партита днес вече правите всякакви събития и притежавате ресторант ?
-С много труд и желание. Започнах с партитата за деца, които с голям успех правя и днес, но и слушах какво искат от мен клиентите и започнах да развивам дейността. Не след дълго се научих да правя украси с балони, после сватбени украси, да бъда водещ на сватбени тържества, на фирмени партита. Започнах да си партнирам с диджеите, видео операторите, фотографи, ресторанти, като главната ми задача беше да предлагам и техните услуги.
-Тоест да бъдете импресарио?
-Не, съвсем не. За мен е важно клиентът ни да получи цялостна услуга, за това винаги му даваме подробна информация за заведенията и за всичко, каквото му е нужно, за да организира своя празник. Дори съм направили така, че в нашия сайт всеки може да намери подробна информация и телефони за почти всичко, свързано с парти услугите във Варна. Когато някой поиска от нас оферта, му предлагаме една цялостна услуга с възможно най - добрите варианти. Много наши клиенти могат да потвърдят нашата коректност. Ако някой аниматор, оператор, диджей или който да е обслужващ празници ни подведе, приключваме работата си с него на момента. И в това няма нищо лично, но в тази работа отговорността е много голяма и на нас ни трябват отговорни хора. Работим за усмивките и положителните емоции на хората и не можем да си позволим несериозно отношение.
-Как дойде идеята за ресторанта?
-Всичко започна от идеята за мое място за партита. В търсене на място събрах много сили и създадох мое си място. Всъщност съм израснал, където се намира сега ресторанта. Нали знаете какво казват, ние си правим планове , но и съдбата те повежда.
Вместо да взема място под наем инвестирах цялото си време и усилия да построя кооперацията, където е ресторантът. В момента имам много хубаво място за частни партита и то не само за деца , но и за всякакви поводи. До тук всичко е било планирано и търсено като резултат. Но ако ме питате как се стигна до идеята ми да направя ресторант, който да предлага здравословна кухня, отговорът ми няма да е като на професионалист, а като на човек. И той е: преди време осъзнах , че да се храниш здравословно извън дома си е на 80% невъзможно.
-Какво ще рече здравословен начин на хранене ?
-Първо, внимавам с какви продукти се готви. Държа много на чистотата в кухнята, на това всичко да се приготвя натурално и истинско, както у дома. Без запръжки, без овкусители, без готови бульони, без маргарин, без полуфабрикати. Понякога клиентът трябва да почака малко повече, но пък резултата е прясно приготвена храна. Пътят в тази посока не се оказа лесен, но пък тези които се замислят как и защо се хранят ни оценяват всеки ден и ние работим за тях.
-Приема ли се този начин на хранене?
- Какво да ви кажа, клиентът е свикнал да получава храната си в рамките на 10 минути и тя винаги да е една и съща. При прясно приготвената храна това няма как да стане. Но, благодаря на всички клиенти и на всички приятели, които ни подкрепят хранейки се при нас. Когато отворих ресторанта започнах работа само с един готвач. Сега екипа вече е 10 човека.
-Вярно ли е, че сами си мелите брашното за пиците?
-Да, но само за продуктите с лимец. Имаме мелница за зърно и всеки ден мелим зърната лимец и правим тесто за пиците и пърленките ни. Отделно ползваме много киноа, елда, просо, булгур. Заложил съм много на вегетарианската кухня, но в менюто има по нещичко за всеки вкус. Още мога да кажа, че кашкавалът върху пиците е сто процента истински. Сиренето го купувам от малка мандра и съм сигурен в произхода му. Гледайте какво стана, вече се налага да се рекламираме с това, че използваме истински продукти. За съжаление големите вериги в търсене на най-ниските цени докараха производителите да произвеждат некачествени, но евтини продукти. Затова основните неща за нашата кухня пазаруваме от проверени места и марки. Знам, че много хора не могат да осъзнаят разликите между различните продукти, но има огромна разлика.
-С какво сте се занимавал преди всичко това? Вярно ли е, че имате черен колан по карате и сте участвал в състезани?
-Да, преди всичко това съм се занимавал главно със спорт. Бил съм няколко пъти шампион на България в карате Киокушин. Преди да започна да правя партита, бях инструктор по карате и фитнес. Мога да кажа , че съм хроничен спортист. Изчел съм и още по -важно, изпробвал съм почти всичко като методики в спорта. Ако не е Парти Джак и ресторант "Рататуй" бих си изкарвал прехраната като спортен инструктор.
-Това е много интересна комбинация. Черен колан по карате и детски аниматор. Как успявате да го правите?
-Бих казал, че всичко е въпрос на професионализъм. Едва ли някой, който ме гледа на парти може да разбере кой стои зад забавния образ. И същото е от другата страна, в спортната зала въобще не приличам на забавен аниматор. Всъщност в моя си живот не приличам на забавен аниматор, но се справям добре и го правя от сърце.
-Както четох някъде нещо за бойните изкуства – Един майстор може да разсмее дете и да уплаши тигър, когато се налага.
-Да, това е много добре казано. Изисква се много голяма хармония, опит и години труд за да го постигнеш, но е така.
-Kакво ще кажете за вегетарианския начин на хранене и спорта?
- Ами, аз съм пример , че това е напълно нормално. Но не искам да се впускам в разяснения, защото за това има много информация и който иска я намира и чете и разбира. Затова и не направих изцяло вегетарианска кухня в ресторанта , макар аз да съм вегетарианец. Отне ми години за да го осъзная, но не всеки е готов за това. Поради тази причина предлагам много вегетариански и веган ястия , но и такива с месо. Така една компания със смесени разбирания относно начина си на хранене могат да намерят баланс при нас.
- А сега накъде? Традиоционния въпрос за бъдещи планове?
-Концентрирал съм се изцяло върху дейността на "Парти Джак: и на ресторант "Рататуй". И на двете места има още много възможности за развитие. От няколко години насам аз не играя активно по детските партита и лицето на фирмата ми са няколко млади аниматори – специално обучени от мен. Надявам се да се появят още качествени хора , защото идеите ми са добри, но трябва да има и хора които да работят с мен също толкова съвестно, да имат желание да се доказват, да дават най – доброто от себе си и да се развиват. Всеки, който има бизнес ще ме разбере какво имам предвид.
-И все пак, някой нов проект?
-Не, както казах искам да продължа да затвърждавам качеството и коректността на услугите, които предлагаме. А когато пътя, по който вървя ми предложи добра възможност за ново развитие, ще се възползвам, разбира се.
Благодаря ви за отделеното време. Пожелавам ви успехи и за напред и да продължавате да радвате малки и големи.
*реклама
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!