Виненото грозде умира от мана

10.09.2014 / 07:59 0

Двойно увеличение на цените на виненото грозде очакват лозарите в Пловдивско. Маната вследствие на пороите съсипа хиляди декари насаждения. В селото на бог Дионисий - Брестовица, където се отглеждат близо 4000 дка с мавруд, каберне и мерло, хората са отчаяни. Гроздоберът наближава, а няма какво да приберат и продадат, за да закърпят семейния бюджет.
“Засадих 9 дка с мерло. Една здрава чепка не е останала, въпреки че се скъсах да пръскам. Дал съм 1200 лева за препарати. Предишни години прибирах по 4-5 тона грозде и правех по 1, 5 т вино, а сега бъчвите ми ще останат празни”, казва учителят Георги Митърчев. Според него
не само
 дъждовете,
но и фалшивите
 разтвори,
 които се продават в селскостопанските аптеки, са довели до катастрофалната ситуация. Някои земеделци са случили на качествени химикали и са успели да опазят по-голямата част от реколтата си, но те са единици. 
“Опитвахме се сами да се борим с маната, за да не даваме пари на местната кооперация. Лозята, които тя обработваше, се запазиха. Трябва не само да знаеш с какво да пръскаш, но и кога”, обяснява 53-годишният Георги Цанков. Той притежава 5 дка с мерло и мавруд. Половината е изгоряло. Здравото грозде пък не може да налее. 

Лозята на Борислав Бориславов не са се разболели и са натежали от грозде. СНИМКА: Наташа Манева


“Нашите щети обаче са несъизмерими с тези на хората от Бургаско и Аспарухово, които загубиха близки и домовете си”, посочва Цанков. Лозето му се намира в местността Расцето, където всички стопани са изпищели. Повечето са пръскали през три дни с традиционни отрови и похарчили луди пари, но без ефект. Съсед на Цанков пък експериментирал с бактерия и му изсъхнал блок от 10 дка.
 Десетки брестовичани са зарязали лозята си и не смятат вече да ги обработват, след като пресметнали, че загубите са по-големи от приходите. Мнозинството местни обаче държат да запазят традиционния поминък.
“Как да се откажеш - толкова години си хвърлял пот на тая земя, набивал си колове, опъвал си телове, гледал си гроздето като свое дете”, казва Георги Цанков. Млади фермери в Брестовица също се опитват да засаждат лозя и кандидатстват по европейски програми. Не се разколебават, въпреки че нито един досега не е получил финансиране. 
В пловдивското село Брестник хората също не смятат да изоставят лозята си, въпреки че тази година маната масово ги е попарила.

 

“Картината е плачевна. Цели редове са загнили.
Ще пием вино
 с капкомер
Кило мавруд, каберне или мерло ще надмине лев, миналата есен вървеше по 50-60 стотинки”, прогнозира кметът Георги Козов. Частните винпроми в Пловдивско не са склонни да дават такива цени.
“Няма кой да купи толкова скъпо. Ако в Брестовица реколтата е засегната, то в други региони на страната, където не е имало толкова дъждове, са успели да я запазят”, коментира Кирил Измиров, управител на изба в Брестовица.
Той даде пример със собствените им 600 дка лозя. Масивите в селото са се разболели, но
другите,
които се
намират край
 Драгомир и
 Димитровград,
 са оцелели 
Според Измиров виното няма да поскъпне. Той даде пример с белия мускат от Ивайловградско и Харманлийско, който се предлага за 90 ст. /кг, колкото и миналата година.
Някои собственици на винзаводи вече дори са се договорили със земеделци да вземат виненото им грозде на 0,70 лева. 
Изкупните цени обаче на десертните сортове вече са скочили, тъй като продукцията от тях е слаба. 

 


Килограм кехлибарено грозде “Брестовица” се продава за 1,20 лв. Предишната година е вървяло по 70 стотинки. Добра цена от 1,10 лева държи и “Палери”.
Румънски търговци обикалят Пловдивско и прибират реколтата. 
В Брестовица
 чужденците
 спират бусовете
 си направо
пред редовете
Възрастните стопани предпочитат да продадат продукцията си на тях, отколкото да търсят превоз и да бият път до Първенец и Огняново.
Тържищата там не могат да поемат толкова стока.
“Знаем, че румънците удрят в кантара, но поне идват на място”, коментират брестовичани.
 Те бързат да пласират сладкото грозде, защото в региона вече започнаха кражбите. Ромите пълнят цели каруци.
“Влизат като хуни на здрачаване, когато вече пазачите са си отишли. След себе си оставят грозна картина - изпочупени клони, стъпкано в земята грозде”, разказва Живка Дамянова от Перущица.
 Тя отглежда 15 дка с тракийски мавруд - кръстоска между традиционния и мерло, и трепери как ще го опази от апашите.
Маната я е пощадила - само 15-20% от реколтата  е засегната.
Ако успее да спаси гроздето от разбойниците, Дамянова очаква да прибере около 12 тона.
 Много от стопаните в региона възнамеряват да прекарат годишния си отпуск на лозята си, докато трае гроздоберът, тъй като нямат пари да плащат за частна охрана.

 

24 часа


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама