Вижте добавките на кои храни причиняват рак

27.04.2014 / 19:47 0

Балканските пастети и субпродукти имали много повече канцерогенни добавки, мазнини и вода от допустимите стойности. Установено, че в пастетите се слагат свински и телешки опашки и сухожилия, уши и кожа, съобщават чужди медии, като се позовават на източници от агенции по храните, информира struma.com.

Пастетите съдържат т. нар. скрити мазнини. Струва ви се, че ядете месо, а всъщност от общото количество, 40 процента винаги е свинска мас, вътрешни мазнини и свинска кожа. Различните добавки служат за тази успешна измама.

Лабораториите предупреждават, че в преработено месо има увеличено количество полифосфати и натриумнитрат като емулгатор, който причинява рак и разрушава калция в костите, поради което е особено опасен за деца и бременни жени.

Знае се, че месото, което се използва за колбаси, пастети и други месни заготовки се приготвя от отпадъци от кланици. Въпреки това, много по-голям проблем е, че тези продукти съдържат прекомерно количество емулгатор, полифосфат и натриумнитрат, което е обичайният консервант с доказано канцерогенно влияние.

Освен това, емулгаторите извличат калция от костите, което може да доведе до остеопороза или при бременни жени до нежелани последствия за развитие на плода - казва за вестник "Ютарни лист", Дарио Ласич, диетолог и ръководител на Лабораторията за здравна сигурност и качество на храните при Службата за обществено здраве на Хърватия ".

В пастетите се използва и glutamat - e620 -625. който пречи на нормалната работа на мозъка, предизвиква мигрена и промени в настроението.

Особено опасен е натриевият нитрит, вещество, което повечето производители използват с цел да постигнат съответния цвят на своите продукти. За съжаление, натриевият нитрит, според проучването, е за създаването на нитрозамини, които пък са рискови за развитие на ракови клетки в човешкото тяло.

Освен, че такава храна е почти безползена от гледна точка на хранителни вещества е и опасна за здравето. Пастетите не се препоръчват за бъдещите майки, защото е благоприятен за развитие на бактерията листерия, която издържа и на ниски температури в хладилника.

Ето защо, всяка отворена кутийка гъши пастет например трябва да се изхвърли веднага, дори и да не е изконсумирана цялата.

Световната фондация за изследване на рака (The World Cancer Research Fund - VCRF) след подробен преглед на повече от 7000 клинични проучвания, които се занимават със свързването на злокачествени заболявания и храненето препоръчва да се изхвърлят от менюто ви пастети, кремвирши и подобни на тях, особено тези, които са направени на базата на червено месо.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама