Вижте топ 5 на зеленчуците с нитрати

06.05.2015 / 13:42 2

Най-високо съдържание на нитрати има в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън и репичките, предупреждава Донка Байкова от Българско дружество по хранене и диететика във връзка с настъпилия "сезон на салатите". 

Зелето, тиквичките и краставиците също съдържат такива вещества и трябва да ги белим преди консумация, посъветва тя в студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ.

По думите й нитратите могат да бъдат дори и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до отравяне. Симптомите са гадене, повръщане и отражения върху централната нервна система. За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода преди консумация съветва специалистът. По думите й не трябва да консумираме увехнали марули.

За да се предпазим от гастритогенния ефект, е добре и да бланшираме зеленчуците - нищо, че ще се загубят част от витамините, а после да изхвърлим водата, съветва още проф. Байкова.

"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанака, марулите, салатите тип "айсберг" и детските храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание там.

За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на телефонна връзка със студиото.
"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата", увери тя.

Standartnews.com


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама