Защо никога, ама никога не трябва да слагате лимон в питието си
Много хора прибавят резен лимон към своя джин с тоник. Други го прибавят към чашата си с вода. Трети към Coca Cola-та си и т.н. Обичаме лимонения аромат в питиета си, факт. Но дали подобно действие и дори навик при някои е полезно за организма ни?
Ето на този въпрос отговарят в Kulinar.bg. Те разглеждат изследване, публикувано в Journal of Environmental Health. В него учени събират 76 резена от лимони, които традиционно се сервират към вода и сода, от 21 ресторанта. Това, което откриват, едва ли би изненадало някого – в 70% от лимоните виреят микроби. "Пробите" биват събрани в момента, в който напитката бива сервирана, преди да е докосната от клиента. Точният произход на микроорганизмите не може да бъде установен, но учените предполагат, че те идват от сервитьора или от допир със сурово месо. Известно е, че лимоните имат "антимикробни" свойства, но резултатите от това изследване посочват риска от устойчивостта на много микроорганизми, озовали се върху кората или месестата част на цитруса.
Ето защо, собствениците на ресторанти трябва да са наясно с това, че лимонените резени, които предлагат на своите клиенти, могат да съдържат потенциално патогенни микроби.
Филип Тиерно, професор по микробиология и патология към нюйоркски медицински център, е извършил десетки подобни експерименти по темата. Един от тях дори достига до новините на ABC. Телевизионерите излъчват подробни репортажи, а камерите им дори улавят сервиращия персонал, който борави с лимоните директно с мръсни ръце. Впоследствие се оказва, че част от изследваните цитруси са "обогатени" с човешка фекална материя!
Имайки предвид тази информация, човек няма как да не се запита, какъв е рискът резен лимон да го разболее.лимон в питието си.

