“Шпигел“: Германски антиваксъри бягат към България

03.01.2022 / 19:46 4

Снимка btvnovinite.bg

Известна германския медия разкри защо немските антиваксъри се местят масово край морето в България. 

Българското Черноморие се превръща в бастион на антиваксъри от Германия, пише „Шпигел“. Противници на ваксините и на Ковид-мерките откриват в България място, на което могат да си възвърнат частично ограбената им свобода, преразказва репортажа DW. 

Германци, които са против антипандемичните мерки и ваксините, масово бягат в България – с такова впечатление остава читателят на обширната статия в последния брой на германското списание „Шпигел“. 

Ахелой – бастион на германски антиваксъри?

Статията привежда и примери, които, обаче, трябва да се интерпретират предпазливо. Във въведението към статията четем: „Германски антиваксъри са намерили убежище в почивни колонии край Черно море: там животът е евтин, а на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти.“ Според автора Валтер Майр, германците смятат да останат в България.

Журналистът е посетил техния „бастион“ в Ахелой – жилищен комплекс на име „Шато Ахелой“, пред който били паркирани многобройни автомобили с германска регистрация. Управителят на комплекса Дирк Гелбрехт е основател на група в социалната мрежа „Телеграм“, която се казва „Германски изселници в България“ и вече обединява 2500 души, научаваме от статията, цитирана от offnews.bg.

Гелбрехт обяснява пред журналиста от „Шпигел“, че в „Шато Ахелой“ живеят около 60 души – съкооператори от няколко поколения. В споменатата група в „Телеграм“ Гелбрехт посочва и един от мотивите си да обърне гръб на Германия. Според него, медийната система в тази страна била „лъжлива и лицемерна“ и трябвало да бъде „унищожена“.

Авторът на „Шпигел“ отбелязва, че, без да привлича много внимание, германското антиваксърство се групира в „Телеграм“ и потегля към България – „бедняшката колиба на ЕС“. Там германските емигранти купуват или наемат недвижими имоти, с предпочитание на Черноморието – между Бургас и Варна. В „Шато Ахелой“ наемът на един апартамент възлиза само на 232 евро месечно, а германската общност вече си има и новосъздадени традиции. Например, всеки вторник да се събира на брънч в хотел „Прованс“, и да си запълва времето с фалшиви новини от родината – например, че всеки момент щели да затворят аутобаните, за да не могат хората да пътуват между отделните провинции. Германците, които не вярват в пандемията и ваксините, се радват, че мнозинството българи също „освежаващо“ споделят това недоверие. Страната е рехаво населена, а властите са по-скоро мързеливи, така че тук спокойно можеш да останеш незабелязан, споделя германката Урзулина. Животът с коронавируса в България е кротък, в ресторантите на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти, а у германските емигранти това създава усещането, че са си върнали малко свобода, четем в статията. Урзулина го формулира така: „Дистанция – нула. Локдаун или вечерен час – нула.“

"Това е проява на безотговорност"

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско, пише Валтер Майр в „Шпигел“. Авторът е разговарял и с бургаския лекар Светослав Тодоров, който не проявява абсолютно никакво разбиране към поведението на германците: „То е почти престъпно, понеже е проява на безотговорност не само към себе си, но и към другите“, казва лекарят.

По-нататък в статията става дума и за консултантската дейност, която практикува един германец, бивш студент по теология. Срещу 2499 евро той предлага на кандидат-емигрантите пакет със съвети за успешен старт в България като „данъчно изгодна дестинация“, където човек без проблеми може да се сдобие с шикозна вила и да си кара поршето.

В края на дългия репортаж журналистът от „Шпигел“ отвежда читателите в друг бастион на германските емигранти и антиваксъри край Варна. Главното действащо лице на германската диаспора във Варна била българската туркиня Лени, която дълги години работила като учителка в Потсдам, а днес била „пътеводната звезда на всички желаещи да се установят в България“. Лени смята, че много хора в Германия са с „промити мозъци“, защото вярват прекалено на медиите. В комплекса край Варна тя се грижи за децата на емигрантите: води ги на плаж и им преподава четене, писане, смятане, плетене и хлебарство. „В България човек живее, без да го поучават разни надзиратели и без да среща непрекъснато горди ваксинирани хора“, казва българската туркиня пред „Шпигел“.

"Не съм чувал за германци в България, бягащи от Ковид-мерките"

В статията става дума и за спонтанните групи за взаимопомощ, които са възникнали сред германците в България, както и за някои техни проблеми, част от които звучат доста странно. Например, че във Варна не се продавали истински коледни елхи. В интервю за списанието почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев казва: „В общи линии нещата у нас, в България, са по-кротки, почти никой не ти сканира зеления сертификат. (…) Лично аз обаче за пръв път чувам, че тук има толкова много германци, които са избягали заради коронавируса. Може би, защото те идват при мен единствено, когато им се случи нещо.“За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kaka (преди 2 години)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Не сме ги забелязали чак да бягат! Виж руснаците и англичаните че бягат от България ,и че много се краде и нямат спокойствие от набезите това е видно.
0
3
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Дават постоянни опашки за ваксиниране а все малко са ваксинираните Ами те иглите отиват към 4 тоест първите две са в миналото
Истината преди всичко
1
3
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 153004 | Одобрение: 24074
да бягат хората щом ги влече. все пак месната икономика ще се зарадва на германските пенсии.
2
5
KRISTINCHO (преди 2 години)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Мили шваби, добре дошли в АДА.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама