„Сградите на Варна“: Майстор Костанди вдига църквата „Св. Никола“ през 1865 г.

12.09.2011 / 10:50 4

 

Булевард „Княз Борис I“ – вечната главна на Варна (10)

„Сградите на Варна“ е рубрика на вестник „Народно дело“ в съавторство с изследователя Георги Кацарски, арх. Юлия Железова и арх. Живко Железов. Поредицата е безкрайно интересна за новото поколение варненци, интересуващи се от историята на сградите, които и до днес създават неповторимия облик на града. След красивата история на площад „Независимост“, търговската улица „Преслав“ и площад „Мусала“ продължихме по бул. „Княз Борис І“ - вечната главна улица на града. 

След къщата на д-р Стефан Попов е православният храм „Св. Никола”. Той е един от най-старите в града, построен през 1865 г. от майстор Янко Константинов (Костанди) със средства, дарени от богатия варненски търговец Параскева Николау, който живее и работи в Одеса. В своето завещание той дарява 50 000 рубли за построяване на църква и 25 000 за болница (сегашния Музей на медицината). Той е искал в храма да се постави мраморна плоча, на която да се изпише неговото име, имената на родителите и пълномощниците му, а пред църквата да му се издигне надгробен паметник с текст „Параскева Николау от Варна”. Неговото желание е изпълнено.

До 1906 г. храмът е гръцки и се ръководи от Гръцката митрополия. През същата година вследствие кървавите събития в Македония българо-гръцките отношения се изострят. Започва антигръцко брожение в града. Под ръководството на дружество „Родолюбец” на 4.VІ.1906 г. те завземат храма, а на 9 юни за първи път се прави служение на български език.

През 1927 г. морски капитани осветяват икона от храма на Божигроб. Оттогава църквата «Св.Никола» е единственият морски храм в България. До 1944 г. тук се извършвали клетвите на моряците.

До 1961 г. храмът не е иконописан. През 1961 г. екип, ръководен от професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов, с художниците студенти от НХА Петър Джамджиев и Петър Михайлов изписват стените.

През 2000 г. по идея на механика от БМФ Димитър Стайков пред храма е поставена корабна котва, снета от МК „Богдан”.

Сегашният иконостас е изработен от Методи Балалчев от София. На западната стена е поставен портретът на дарителя с надпис: «Параскева Николау,иждеввениемъ которому созижденъ б,ест храм сей». Край южната стена е надгробният паметник на Параскева Николау, който първоначално е поставен до западната стена. Над входа е имало мраморна плоча с гръцки надпис за възхвала на Параскева Николау, изчезнала вероятно през събитията от 1906 г.

Строителят на храма Янко Константинов (Костанди) е роден през 1842 г. във Варна. Учил в политехническото училище в Атина и Париж. След завършването на образованието си се завръща във Варна. Гръцката община му възлага построяването на болницата „Параскева Николау” и храма „Св. Никола”. През 1883 г. е сключен договор с общината за изграждане на катедралния храм, като поема надзора на строежа. Участва при построяването на БНБ на ул. «Преслав». Янко Костанди е общественик. След Освобождението е общински съветник в три съвета. Умира във Варна на 20.І.1898 г.

Над входа е имало мраморна плоча с гръцки надпис за възхвала на Параскева Николау, изчезнала вероятно през събитията от 1906 г.

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама