„ТАКА СЕ ПРАВИ”: ДЕЦА СЪБИРАТ ЛЕВЧЕТА ЗА „ВИСЯЩ ОБЯД” ЗА БЕЗДОМНИЦИ

28.03.2013 / 08:40 4

 

Юлия Георгиева, снимка Румен Сарандев

„Висящ обяд“. Лаконично, нали!? Но за сметка на това казва всичко. Разбира се, от темата на новата фейсбук група, която се „роди“ в неделя, не е ясно кой стои зад нея. Авторът е деветокласникът Александър Георгиев от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“. Целта му е с помощта на своите съученици да подаде ръка на просещите и бездомни хора, които е срещал по варненските улици. Да им помогне, като им осигури поне един обяд. Идеята му зае достойно място в рубриката „Така се прави” на Petel.bg. 

След като регистрира групата, разговаря за идеята си с преподавателите и директора на училището, които веднага прегръщат инициативата му. В рамките на два дни той обикаля класовете в гимназията, разказва за кампанията и предлага на учениците, който има възможност с колкото стотинки може да я подкрепи. Така само за два учебни дни Александър успява да събере около 30-40 лв. Касичката ще се допълни с още монети до края на седмицата. В събота или неделя, според времето, младежът заедно с няколко свои съученици, които изявят желание да участват, ще отидат да купят срещу събраното хляб и шунка, за да може да се направят сандвичи, които ще раздадат на нуждаещите се, които вече са си набелязали по варненските улици. 

„Идеята да нахраним бездомните и просещи хора ми хрумна, след като гледах по телевизията различните инициативи за „висящи“ храни“, коментира Александър. Желанието да се насочи към хората от улицата пък е породено от работата му като доброволец в младежката организация на БЧК през отминалите месеци. Той е един от младежите, които участваха в кампаниите по раздаването на хранителни пакети от ЕС на хора в неравностойно положение, одобрени от социалната дирекция в града по доходен критерий. „Говорих с някои от тях, трудно им е на хората. Но изобщо не съм очаквал да има толкова много хора, които са в нужда. Нашият списък беше от около 8000 човека, на които трябваше да раздадем пакети с храна от първа необходимост“, коментира младежът. 

Идеята му „Висящ обяд“ тепърва се развива. Желанието на Александър и неговите сподвижници в новото начинание е инициативата да се провежда периодично, като акцентът и усилната работа ще е през лятото. А дотогава – през седмица. Момчето вече обмисля да се свърже и разговаря лично с някои от заведенията и магазините във Варна, които се включиха в първоначалната кампания „Висящо кафе“ и заедно да обмислят варианти как да се помага на хората, как да достигне храната до онези, които наистина не знаят какво ще обядват. 

„Този уикенд ще раздаваме на хора, които сме ги виждали многократно по улиците с протегната ръка. Знам, че има двама във „Владиславово“, а другите ще ги търсим по центъра“, допълва още Александър. 

Фейсбук групата може да проследите тук: 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама