$ 1 млн. награда обяви църковен сайт за издирване на епископ Борис. Искат да го заточат в Рилския манастир

05.12.2014 / 10:44 3

Църковен сайт обяви за издирване един от най-скандалните български игумени - епископ Борис, чиито клипове със служителки от Бачковския манастир преди няколко месеца взривиха интернет.

Снимката му е сложена върху плакат „Wanted” в сайта Двери.бг  с предложение за награда от 1 000 000 долара, които ще получи всеки, който може да даде сведения за него. Борис се издирва под дърво и камък, за да бъде заточен в Рилски манастир, където Св.  синод го наказва с „послушание“, допълва Струма бг.. Според разбиранията на БПЦ въпросното наказание включва свободен режим, при който Борис няма да служи, ще се храни безплатно в манастирската магерница и междувременно ще получава епископската заплата. Последната не е голяма - около 400 лв., но при липсата на всякакви разходи от страна на разпътния епископ тя ще му е предостатъчна, за да си доживее охолно до дълбоки старини.

Решението за смехотворното наказание на палавия епископ е било взето на зимната сесия на Св. синод, допълва Струма. Преди 2 месеца със същия статут в Рилския манастир бе заселен и Главиницкият епископ Йоан.

В момента никой не знае къде е Борис.

Бившият игумен на Бачковския манастир бе пратен за пръв път в  Рилския манастир в началото на годината с решение на Св. синод, който на заседанието си на 19 февруари 2014 г. се закани да започне църковно-наказателно дело срещу него „заради непристойни за сана му действия”. Още тогава епископът бе пратен в Рилския манастир да чака приключване на делото, което всъщност до момента още дори не е започнало.

През лятото обаче Борис беше поискан от Великотърновския митрополит Григорий да бъде на послушание „в манастир” в неговата епархия. Св. синод одобри искането и на документи освободи Борис от Рилския манастир, след което той всъщност изчезна, защото, според великотърновските духовници, изобщо не бил стъпвал в епархията им. На зимната сесия на Св. синод преди седмица пък митрополит Григорий отново без да посочва всякакви мотиви поискал да му „свалят от отчет” по-рано желания епископ и да бъде върнат обратно да си търпи „наказанието“ в Рилския манастир.  


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7724 | Одобрение: 2719
прекарах една незабравима нощ в старото крило на манастира с моето момиче тази година и бях очарован от рилския манастир, като съвършенство и едно невероятно преливане с природата.......какво трябва да направя ,че да ме заточат там ?......
2
1
teodor999 (преди 5 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Е нема такъв ""духовник""

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама