Млад мъж изтегли бърз кредит и се забави с първата вноска и му дойдоха в къщата

30.11.2022 / 19:45 0

Кадър БТВ 

Все повече задлъжняваме. Българската народна банка отчита ръст на необслужените бързи кредити. В края на септември тази година те са с 23% повече спрямо 2021 година. Сумата на необслужените бързи кредити за периода е над 346 милиона лева.

В годината с рекордна инфлация небанковите кредитни институции са отпуснали 807 милиона лева повече заеми, отколкото през 2021 година.

Над 2/3 от бързите кредити са изтеглени от домакинствата, а близо 96% са с цел "потребление“. Най-често задълженията са със срок на погасяване 5 години.

От съображение за сигурност скриваме самоличността на този човек - един от многото, които влизат в спиралата на бързите кредити.

"Посегнах към бързите кредити, може би от глупост. Стигна се дотам, че не можех да обслужвам вноските. Взимах един кредит, за да върна друг и така се завъртях с над 10 бързи кредита“, споделя той пред bTV.

Последно мъжът тегли 1500 лева. Остава без работа и се забавя още с първата вноска. Започват обаждания и посещения от кредиторите.

"Непознати лица дойдоха в жилищния вход на етажа, разлепиха с лепенки цялата входна врата на съседа по погрешка, а не моята. И квадратен сантиметър да няма на нея, написаха моето име и думата "забава“.

Мъжът търси съдействие и в полицията, а специалисти съветват, ако прибегнем до бърз кредит да теглим малка сума.

"Ако изтеглим 300-400 лева ние ги връщаме още на първата заплата или максимум на втората. Бързите кредити, освен че се теглят бързо, трябва и да се върнат бързо“, съветва кредитният консултант Тихомир Тошев.

В кредитната спирала влизат предимно млади хора, отчитат експерти.

"Първото нещо е да се свържем с кредитора си и да разберем какви са възможностите да отсрочим заема си, за да догорим по-ниска вноска, която в момента ние поносима“, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията за управление на вземанията.

Експертите съветват да се внимава с харчовете по време на празници, тъй като тогава кредитните институции отчитат бум на търсенето

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама