Славов ще иска от ВСС разглеждане на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

18.06.2023 / 23:35 2

снимка: Булфото

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще свика пренума на Висшия съдебен съвет, за да се обсъди компетентността по избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

"На заседание ще инициирам допълнителна точка - обсъждане на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор... Дали да има искане за освобождаване или оставка на Сарафов, има процес, който трябва да бъде извървян", каза Славов пред БНР.

Славов поясни, че на заседанието ще настоява всички твърдения, опасения, страхове и внушения за външна намеса в този процес да бъдат сложени на масата и да се установят фактите.

"Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов - в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор".

И допълни, че вероятно е изкушаващо да се мисли, че отстраняването на Иван Гешев се е случило, защото хората, които държат ключа към мнозинствата в съдебната система и във Висшия съдебен съвет, са го използвали и са завъртели ключалката, но:

"Гешев загуби легитимация като главен прокурор още в началото на неговия избор, толкова много провинения и нарушения имаше. Тогавашното мнозинство във ВСС не го освободи. Хора, които доскоро бяха монолитното мнозинство зад главния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави впечатление за външна намеса в целия процес".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
cron1 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 79587 | Одобрение: -8718
Как така ще го избират само прокурорите - това е пълна простотия, трябва целия ВСС да го избере, но не този, а следващият ВСС - този е с изтекъл мандат! А - и хора с милиционерски дипломи, да нямат място там! Гняв
Марио Кроненберг
2
1
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 36322 | Одобрение: 4107
Щом така са наредили от посолството!!!Намусен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама