"Студио Хъ" на 7/8 ТВ разкрива как НАП ще отпише 20 милиарда лева вземания

02.12.2019 / 22:21 4

Как НАП ще отпише 20 милиарда лева вземания? Този въпрос разисква в "Студио Хъ" на 7/8 ТВ икономистът Пламен Данаилов. Ето и какво показват сметките, подредени по хронологичен път.

За да разберем един проблем, трябва да видим как се е породил. В края на 2009 в НАП се влива агенция Държавни Вземания.

Кадър: 7/8 ТВ


Към края на 2009-а НАП има да събира 11, 8 милиарда лева. През 2010-а стават 14,3 милиарда лева. С одитния доклад на сметната палата излиза следното:

 

2016 г. са отписани 10,3 мил. лева вземания, но цифрата като салдо в края на 2016-а е близо 30 милиарда лева, тоест, ако не бяха отписаните общо щяха да бъдат близо 40 милиарда вземанията на НАП към 2016-а.

За шест години това представлява 25, 5 нови милиарда лева, които НАП не е успяло да събере - по 4 милиарда и 250 милиона на година.

Ще дам един пример. Аз съм бил дълги години главен финансов директор на една голяма компания, ако излизах пред акционерите и казвах "уважаеми дами и господа, всяка година няма да можем да събираме от нашите клиенти между 20-25 процента вземанията си", ако аз го кажех това не на другия ден, на следващата минута нямаше да бъда финансов директор. Не искам да правя аналогия, но тя се налага от само себе си. Всички тези данни са от годишните доклади, които предоставя НАП.

Къде е финансовият министър? Той назначава директора на НАП. Цялата отговорност е негова. Последните две години НАП събират около 30 милиарда, но четири от тях стават непогасени и отиват в тази графа - несъбираеми.

Има обаче и сериозно разминаване между данните в това което дава Министерството на финансите и НАП като събрани приходи. Би трябвало да е едно и също, още повече, че НАП е част от МФ.

Според Евростат през 2018 данъците и осигуровките са 32,8 милиарда.

По данни на МФ данъци и осигуровки са - 32,4 милиарда.

А според НАП за 2018 са събрани - 30,3 милиарда.

Разликата между МФ и НАП е 2 милиарда!

Това е счетоводен трик - едното е на база начисления, а другото на база отчетено събиране. И накрая на годината се изхарчват едни 2 милиарда.

За външния дълг. Като абсолютни стойности дългът нараства. За последните7 -8 години дългът е нараснал с едни 20 милиарда лева. 2009 година е най-ниското съотношение дълг - БВП, оттогава насам все нараства.

 

dnes.dir.bg"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
MrBean (преди 6 месеца)
Рейтинг: 30521 | Одобрение: 4726
Да не се окаже че част от парите са преминали през Дългия
3
1
cron1 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 16725 | Одобрение: 2835
А вие как мислите? Нали управляващите трябва да си купуват по още 10 апартамента и "къщи за гости", за да има за деца и внуци? А пенсионерите и работещите бедни...?Те да го духат, с извинение... ГнявГнявГняв
4
1
Орман (преди 6 месеца)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
ИНТЕРЕСНО НА КОГО СЕ ОТПИСВАТ И.... КОГО ГО ПРАВЯТ НА ЛУД И СМАЧКВАТ ДРЕБНИЯ МУ БИЗНЕС.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама