В никакъв случай не използвайте клечки за уши

01.08.2015 / 19:06 10

Клечките за уши са опасни и не бива да се използват. Това твърди известният специалист по уши, нос, гърло доц. Николай Сапунджиев от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Според медика, който е завеждащ ресорната клиника, отделението му е пълно с пациенти, които са спукали тъпанчето на ухото си при почистване на ушната мида.

Обикновено това ставало при непредпазливо боравене с клечките за уши, докато се говори по мобилен телефон или се прави нещо, паралелно с грижите за личната хигиена.

Сред пострадалите са доста млади хора, обяснява доц. Сапунджиев. Майка на две момичета разказа пред Intrigi.bg, че 21-годишната й дъщеря започнала да оглушава. При изследвания било установено, че младото момиче е изгубило възможността си да чува – 73 процента при едното и 68% при другото ухо. Лекарите нямат обяснение за причината, но допускат, че тъпанчетата са били спукани при почистване с клечки за уши. Друга причина може да бъде слушането на силна музика със слушалки или тежък побой. Обикновено специалистите по УНГ питат пациентите и дали не са се гмуркали във вода, или не са били на борда на самолет.

Като резултат от грубо почистване на ушната мида може да се стигне до тинитус – непрекъснато звънене в главата или чуване на странни звуци от рода на падащи кърфици, еднократно позвъняване на будилник и други ефекти, обясняват лекарите. Произходът на тинитус не е докрай изяснен, а причините може да са повече от 10, като досадният звън в ушите обикновено не се повлиява от медикаменти.

Ако тъпанчето е спукано, обикновено лекарите препоръчват да се изчака то да зарасне само. Друг вариант е оперативната намеса.

Най-добре е да забравите за клечките за уши, съветва доц.Сапунджиев, който смята, че те са част от изкуствено наложените продукти на фармацевтичната промишленост., допълва vchas.net. Ушната кал е естествената пот на ухото, подчертава известният специалист. Почистването им, ако е наложително, трябва да се прави с глицерин, бебешко олио или разтвор с кислородна вода, разредена с обикновена,  в съотношение 1 към 1.

Intrigi.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
ivanov (преди 4 години)
Рейтинг: 845 | Одобрение: 145
Profesora e prav. Tezi klechki gi otxv'rlixa mnogo otdavna. Ama ne znaex za k'paneto i podstrigvaneto.
4
5
ivanov (преди 4 години)
Рейтинг: 845 | Одобрение: 145
Kircho, slozi si snimkata, molia te!
8
4
chirak (преди 4 години)
Рейтинг: 10375 | Одобрение: 3995
Баба ми ползва клечки за уши от 50 години и още чува.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама