1 година майчинство?: Работодатели и синдикати в спор по темата

08.11.2018 / 18:41 3

Работодатели и синдикати водят спор по темата за намаляването на майчинството от две на една година, както и за прекратяването на натрупването на платен отпуск за времето, в което жените отглеждат малки деца.

В студиото на „Плюс - Минус“ председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментираха въпросите, възмутили много млади и бъдещи майки.

Спор за годишния отпуск по време на майчинство

Велев подчерта, че към момента майчинството у нас е най-дългото в сравнение с всички останали страни в ЕС. То продължава 58 седмици при едва 14, заложени като минимум според европейските директиви.

„Освен това, целта, която се поставя с въвеждането на дългото майчинство - увеличаване на раждаемостта, не се постига. Дори напротив – тя бележи спад“, каза Велев.

Според Манолов обаче срокът, за който младите майки отглеждат децата си в ЕС, е прекалено кратък. В това отношение преди време България била давана за пример и се обсъждало удължаването на майчинството и в други страни членки.

„Съмнявам се, че срокът на майчинството има нещо общо с раждаемостта. И няма как идеята за намаляването му да стане популярна“, категоричен бе Манолов.

Васил Велев определи като „твърде нелогична“ практиката да се ползва два месеца отпуск след майчинството за сметка на предприятието, в което работи съответната майка. Според председателя на АИКБ заплащането на отпуска на жените, отглеждали децата си две години, трябва да се изработва от други майки, които са се върнали на работа по-рано от предвиденото.

„Не приемам тезата, че това се случва за сметка на другите работещи“, заяви Манолов.

Засега предложенията за промени не са официално внесени, а обявени само за обществено обсъждане, подчерта Велев.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Чичо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Релния, ко викаш, ко ..?Ухилен
0
4
Реалист (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Аз смятам че си е жива дискриминация с това майчинсво. ЗАЩО МАЙЧИНСТВО. Скоро с тази Истанбулска Конвенция може да няма майки - само педерасти. Как ще им се дава майчинство на педераста ??? Ако утре се залюбя с някой и си "родим" дете как ще вземем "майчинството". Защо не се включат и откровенните педерасти в закона за майчинството. ДИСКРИМИНАЦИЯ !!! СТАЧКА !!! ПРОТЕСТИ !!! ДА ЖИВЕЕ ПЕДЕРАСТКА ЕВРОПА !!!
2
2
Борисов (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
С колеги от Герб, прилагаме закона на животните, че когато те останат без храна, въпреки, че са хора, и естествено да са си платили големите и непосилни сметки, спрямо нищожните им заплати, защото нали в училище са учили за икономика, трябва все пак да са образовани, за да могат в последствие да сметнат, че не могат с това нищожно заплащане да отглеждат изчадията си и след като държавата, се състои от моите алчни за големите си банкови сметки хора, те да убият децата си и за това моля всички курви, които са забременели да направят аборт, защото в крайна сметка бащите на децата им ще ги убият, така както правят животните, останали без храна.    
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама