1 от 10 умира, след като комар го зарази с нилска треска! Кои са първите симптоми!

26.06.2015 / 14:27 0

Останалите я карат с болки в главата и мускулите, често с обрив, пише 24 часа

След като всички съседни страни докладват за десетки и стотици случаи на западнонилски енцефалит всяка година, инфекцията бе засечена за първи път с местен източник на заразяване и у нас.

Това е вирусно заболяване, предавано при ухапване чрез слюнката на заразен комар.

Високата смъртност в Европа - почти 10%, както и разширяването на засегнатите територии, са причина инфекцията да бъде следена от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Очаква се задълбочаване на проблема заради климатичните промени, които благоприятстват появата на нехарактерни за континента причинители и заболявания.

Нилската треска бе доказана у 7-годишно дете, ухапано от комар в района на Северния парк в София. То вече е здраво, не е било в тежко състояние и не е хоспитализирано.

Детето е изследвано благодарение на високата информираност на родителите му, съобщиха инфекционисти.

Как да се досетим по симптомите, че става дума за западнонилски енцефалит?

“Трудно, защото няма специфични симптоми, а и 80% от заразените не развиват клинична картина. При температурни състояния обаче трябва да се мисли и за инфекции, предавани чрез комари, кърлежи, гризачи, птици, тъй като те ще стават все по-често явление у нас”, казва държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

20-те процента от ухапаните от заразен комар, които боледуват, развиват симптоми като при грип: висока температура, главоболие, болки в мускулите, секрет от носа, силна отпадналост. Може да има гадене и повръщане, често се проявява и петнист обрив. Болният е сънлив, с увеличени лимфни възли и менингеален синдром - вследствие на дразнене на мозъчните обвивки и нервните окончания, минаващи през тях.

Началото е внезапно, с втрисане, както е характерно за вирусните инфекции. Инкубационният период на заболяването е 3 до 14 дни.

В рамките на седмица човек оздравява, ако има доброкачествено протичане. В противен случай се стига до менингит или енцефалит, но това става рядко и предимно при стари хора. Характерните белези са сковаване на врата и покачване на вътречерепното налягане, вследствие на което има силно главоболие.

Няма специфично лечение. В тежките случаи се провежда лечение срещу симптомите и усложненията.

Нилската треска се доказва в Националната референтна лаборатория по векторно-предавани инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с изследване на кръвен серум. Там е поставена диагнозата и на 7-годишното дете, преболедувало нилска треска.

По метода имунофлуоресценция се доказват два вида антитела и по тях се съди дали инфекцията е преминала преди време, или е налице остро състояние.

Ключовият въпрос при нилската треска е каква част от комарите у нас са заразени, обясни д-р Кунчев. По програмата за борба с векторно-предаваните инфекции започна събиране и изследване на комари за заразеност. Известно е, че тигровите комари, които основно пренасят нилската треска, са открити в районите на Бургас и Пловдив. Вирусът се открива обаче и у най-масовите комари в Европа. Първоизточник са птиците и някои животни.

Разпоредено е и изпращане на серуми от болни с неясни температурни състояния от цялата страна.

Комарите, които се срещат у нас, могат да пренасят нилска треска и малария, каза още д-р Кунчев. При маларията определящо за възникване на местна зараза е дали тези комари ще смучат кръв от болен.

Унищожаването на комарите е основната защита

срещу разпространението на пренасяните от тях инфекции. Заради случая на нилска треска в София до общината са изпратени предписания за обработка на Северния парк срещу комари.

Всички общини трябва да пръскат срещу комари и кърлежи, както и да се елиминират заблатените местности като естествен развъдник на комари. Високите треви в парковете и около блоковете в градовете трябва да се окосяват, преди да се пръска.

Личните предпазни мерки включват използване на репеленти - средства, отблъскващи комари и кърлежи, поставяне на мрежи срещу комари, носене на дрехи с дълги ръкави и крачоли. Препоръчително е да се поставят устройства срещу комари в помещенията, особено ако районът е рисков.

Нетрадиционни за Европа комари, които пренасят зарази, завземат все по-обширни територии от края на 90-те години на ХХ в.

Внимавайте при пътуване в Сърбия и Гърция

Западнонилската треска разболява все повече хора в съседните страни в последните години. Затова пътуващите трябва да вземат защитни мерки срещу ухапване от комари. Рисковият период за Балканите е от юли до септември, а за цяла Европа е посочен от юни до ноември.

Една от най-засегнатите страни в нашия регион е Сърбия, където са докладвани стотици случаи от централната част на страната и северно от Белград, каза д-р Ангел Кунчев.

Гърция има по няколко доказани случая всяка година.

Първата епидемия е в Румъния през 1996 г., когато заболяват към 500 души със смъртност около 9%. През 1999 г. има втора вълна с над 5000 болни от 17 области. Най-рисковите райони в Румъния са над Гюргево и по делтата на Дунав.

Болни са известни и в Босна и Херцеговина и Косово.

През миналата година са докладвани случаи на нилска треска в Босна и Херцеговина, Израел, Австрия, Русия.

Интензивното навлизане на комари от субтропичните и тропическите райони към Европа се отчита от края на 90-те години на ХХ в. Най-агресивният вид комар, който се преселва от континент на континент и чрез кораби, е аедес албопиктус. Той разнася денга и чикунгуня - вирусни заболявания, протичащи с остро начало, висока температура, треска, протичаща на 2 вълни и др.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама