1000 лева глоба и 3 месеца без книжка, ако караш колата си в...

26.07.2017 / 22:23 11

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание. По предложение на БСП депутатите от Транспортната комисия приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно.

По сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски. "Подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лева или ако е с опасност е от 20 до 100 лева", обясни той, допълва Pik.bg.

Според Рановски шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.

С други промени Транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с „паяк” след 19.00 ч, когато изтича времето за зона. Комисията обаче не прие предложението в случай, че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен всичко друго комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Така книжката вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс. Друга промяна пък предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им.

Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му. Също така, ако водачът вече ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор, ако не желае да му се взима кръвна проба. Очаква се промените да влязат в пленарна зала през септември.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
plabov1080 (преди 6 години)
Рейтинг: 48779 | Одобрение: 3989
Наглите нарушители на елементарни правила заслужават това.
plabov
0
0
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Като ти гледам правописа и ако си от село..... Нали се сещаш, колко е вярно това, което си мислиш, че си написал. Аз разграничавам селяни от селяндури.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
1
5
robotron2000 (преди 6 години)
Рейтинг: 30400 | Одобрение: 5510
Гугутка, изтрещели са те мощно в кокошият задник :silly:
2
0
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Аз останах с впечатление, че си разменихте телефоните и излизахте.... Както и да е не ме интересува, вие си знаете.  Не ме занимавай повече с дребната си душица.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
1
1
robotron2000 (преди 6 години)
Рейтинг: 30400 | Одобрение: 5510
гугутке, кво стана с оня мъж дет са сакахте. взехте ли са да идвам ли за свадба УсмивкаШокиран
4
2
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Не е възможно, човек с болтове и гайки в шибаната си глава да дава определения, кои е прост и кой по-прост. Ти от кога не си слизал до центъра? Ти знаеш ли, че има едно нещо, на което се казва етикет на общуване и то напълно липсва при теб, робокартоне? Аз искам глобите да са еднакви за нарушителите няма добри и недобри, това е субективен фактор има нарушители, които трябва да отнасят яки глоби, да бъдат принуждавани да теглят кредит, за да си платят простотиите и след това да го изплащат една година. Нека да видим кой как ще спазва правилата.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
10
1
robotron2000 (преди 6 години)
Рейтинг: 30400 | Одобрение: 5510
Гугутка, прост си обаче като гугутка....  по принцип тези които не спазват закона по подразбиране са дебело врати или мангали, или дебело врати мангали... Те пак няма да спазват закона, тогава какъв смисъл от този закон, или въобще от какъвто и да било закон,  щом не хваща най долната прослойка хора, а добрите хора така или иначе си ги спазват правилата... Вие как смятате, мангалски мерцедеси няма ли да хвърчат вече в лентата... Шокиран Абе, докато има мангали и мутри които са над закона, всичко е един голям та***к
3
7
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Само да измислят как ще ги събират. Идеята за големи глоби винаги е добра и е сигурен начин да се интегрират селяндурите.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама