1000 загубени топки за 40 години - какво е да играеш футбол на най-високия стадион в Европа

13.11.2019 / 01:22 0

Зимата идва, а с това все повече от нас се замислят за ски ваканция. Цермат определено е място, което си заслужава в това отношение - райски курорт в швейцарските Алпи, заобиколен от няколко четирихилядника, даващи перфектни условия за зимен туризъм, пише Dsport.bg.


Само че не за ски ще говорим в тази статия. А за това как се играе футбол на място, на което това изглежда немислимо. Защото именно около Цермат, на две хиляди метра надморска височина, се намира един футболен стадион, за който е направо невероятно, че изобщо съществува. Представям ви стадион "Отмар Хитцфелд", кръстен на легендарния футболен треньор, спечелил Шампионска лига с Борусия Дортмунд и Байерн и класирал Швейцария на две поредни Световни първенства през 2010 и 2014.

"Това е най-красивото място, на което можете да играете футбол", споделя защитникът на местния аматьорски отбор Гспон Диего Абготспон, който е част от отбора вече 18 години. "Гледате планините, глетчерите, дърветата - фантастично е."

Отборът на Гспон играе в Швейцарската планинска лига и може да се похвали, че приема съперниците си на стадиона, който е на най-висока надморска височина в Европа.

Селцето Гспон, до което автомобили не могат да достигнат, включва около 70 дървени къщички, а през зимата се превръща в малък ски курорт. Въздухът тук е разреден и дишането става доста по-трудно, отколкото на обичайния футболен терен.

"Свикнали сме", казва Абготспон, който освен футболист в отбора е още ски инструктор и търговец. "За съперниците е по-трудно. Ако губим с 0:5 на почивката, знаем, че можем да обърнем и да победим. Ние сме отбор, който е много силен у дома."

Теренът логично е с изкуствена трева и е с по-малки от стандартните размери. Причината е липсата на равна земя в селцето. Той бе построен през 2009-а, 35 години след основаването на клуба.

Висока мрежа донякъде предотвратява топките постоянно да падат надолу по склоновете. Но тя не е достатъчна. По сметките на клуба, за 40 години са загубени около хиляда топки.

"Повечето пъти топката отида на около 100 метра надолу по хълма - понякога на 200-300", споделя защитникът Алфонс Бригер. "Понякога има мачове, в които не губим топки или може би една, но има и други, в които 10 топки отиват надолу и преди следващата тренировка трябва да се спуснем надолу и да ги потърсим. Малко досадно е."

Ако си правите сметка да съчетаете ски ваканция в района с малко футбол, за съжаление няма да бъде възможно. От октомври теренът е погълнат от сняг и почистването е на практика безпредметно. Защото теренът се използва за тренировки по ски бягане.

Едва в края на пролетта могат да започнат тренировките. Но и тогава снегът още е фактор. "Трябва да почистим терена, защото тук не се топи толкова добре. Трябва да го избутаме встрани от терена. Това е работа на играчите. Обикновено по терена има половин метър и трябва да го премахнем. Доста тежка работа е", споделя Бригер.

В зависимост от времето посещаемостта на мачовете варира от 3-4 души до 40-50. Зрителите идват от Гспон или от по-развитото селце Щалденрийд, което е началната спирка на петминутния лифт, с който може да се стигне до Гспон.

"Всеки път, когато времето е хубаво, е много специално да се играе тук", казва капитанът на отбора Себастиан Фурер. "Баща ми също е играл тук. Аз идвах и го гледах, така че е хубаво да играя там, където играеше той. Това е много специално място."

Самият Отмар Хитцфелд откри новия стадион, давайки старт на първото издание на Европейското първенство на планинските селище през 2008 година.

Любопитният турнир се провежда на всеки четири години заедно с традиционното Европейско като "планинските отбори" представляват различните нации от континента. Гспон ще бъде отново домакин на турнира през 2020 година.

А през тези години стадионът вече се превърна в голямата гордост на местните и главна атракция за туристите. "Това е твоето родно място и се гордея, че много хора мислят, че е красиво. И то, разбира се, е такова - красива гледка и красиво село", допълва Бригер.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама