113 години чества Пристанище Варна

18.05.2019 / 08:28 3

На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя 113 рожден ден, припомня Moreto.net.

В началото на 1895 година е проведен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството.

На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян". Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева.

На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.

Заради това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище", което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година.

В церемонията по откриване участва лично Kняз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда".

Денят – 18 май, не е избран случайно – тогава князът празнува имен ден.

23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
cook (преди 4 месеца)
Рейтинг: 539 | Одобрение: 219
Снимката ясно показва състоянието на Пристанище Варна. Празни кейове, неработещи кранове и машини.Не се виждат и хора. И така е от 15 години. 600 човека лежат на гърба на Пристанище Варна Запад, където работниците се пукат от работа, но заплатите им не се увеличават, а намаляват. Когато и да закрият П-ще Варна ще е късно. Комунизма си стои там.
BIS
19
10
milan_gl (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7710 | Одобрение: 1650
Пристанище Варна е визитната картичка на този град . Няма пристанище - няма Варна . Дори след всички държавно управленски решения взети не в полза на Пристанище Варна то пак си остава най-емблематичният индустриален субект в града .
1
5
Марио (преди 4 месеца)
Рейтинг: 2600 | Одобрение: 1020
Трагедия.:sleeping:
проектиране на сгради

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама