12 октомври е последен срок за заявления за гласуване по настоящ адрес

10.10.2019 / 20:17 0

На 12 октомври изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, съобщиха от ЦИК. До 16-и този месец данните в избирателните списъци трябва да са актуализирани. Втора поправка в списъците обаче ще има между двата тура, когато трябва да бъдат включени и лицата, навършили пълнолетие през тази една седмица. Навсякъде в страната са одобрени и бюлетините за гласуване, съобщава БНТ.Само два дни остават до изтичане на срока, в който можем да променим адреса си за гласуване. Това става чрез попълване на образец, който се подава лично в Общинската избирателна комисия.

Александър Андреев- говорител на ЦИК: След като бъде прието заявлението, общината по настоящ адрес изпраща информация на общината по постоянен адрес, за да бъде лицето заличено от нейния списък за гласуване. Заявлението може да бъде подадено и чрез сайта на съответната община, ако имам достъпен електронен модул.
На 16 октомври ще бъде публикуван и списъка на заличените лица от избирателните списъци. Всеки може да направи проверка и ако прецени, че без основание е премахнато името му, да подаде жалба в общината.

От ЦИК предупредиха, че избирателните списъци ще бъдат актуализирани за втория тур.

Александър Андреев- говорител на ЦИК: В тези избирателни списъци трябва да фигурират и избирателите, които към дата на втория тур ще са навършили 18 години.
Само в две населени места Стефан Караджово и Паталеница все още не са одобрени образците на бюлетини. Останалите вече са качени на сайтовете на ОИК, където всеки гласоподавател може да направи справка за кандидатите за кметове и общински съветници.

Общо 17 257 800 е тиражът на бюлетините за местните избори.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама