124 000 българи до 29-годишна възраст нито работят, нито учат

21.11.2023 / 12:59 2

снимка Булфото

124 000 българи до 29-годишна възраст нито работят, нито учат, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева. Тя участва в откриването на форума „Политики и инициативи за младежка заетост в България: предизвикателства и посоки“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Според нея до момента не е изследвано достатъчно какви са причините за тези данни. "Изключително важно е да разберем какви са причините за това. Дали се коренят в ниското образование, неграмотността, дали са свързани с това, че няма нужните умения, които работодателите търсят. Дали причините са в съвременните форми на труд и заетост, които не са регламентирани законодателно и оттам една значителна част от младите хора не са видими за държавната статистика, недоверието на младите към институциите или има и други причини, които не можем да видим", посочи Сачева.

Младите хора на възраст 25-29 г., които нито работят, нито учат или се обучават, са често пренебрегвана група в социалната политика на България. Това поколение стартира своя професионален път непосредствено след икономическата криза през 2008 г. Изправени пред неяснота и несигурност по отношение на работата и социалното си благополучие, тези младежи много по-често са икономически неактивни или заемат несигурни работни места, посочват от Центъра за изследване на демокрацията, предаде БТА. 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
6
cron1 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 67024 | Одобрение: -5446
Точно затова сме на това дередже! Сигурно голяма част са цигани! При бай Тошо всички работеха или учеха, циганите бяха в Трудови войски и БГ имаше индустрия, армия и селско стопанство! Сега няма нищо...Гняв
Марио Кроненберг
1
0
Радостин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 110709 | Одобрение: 2434
Майките им да ги натирят на квартира и много бързо ще си намерят работа.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама